Amazon Alexa assisteert je nu ook in het Nederlands
Alexa staat al jaren in het middelpunt van Amazons smarthomelijn. De slimme spraakassistent vind je onder andere op Alexa-speakers, maar ook op Fire TV’s, Fire TV-sticks, Amazon Kindle-e-readers en zelfs JBL- en Sonos-speakers. Voor Belgische en Nederlandse gebruikers kleefde er tot voor kort echter één belangrijk nadeel aan Alexa: ze sprak geen Nederlands. Om de assistent te gebruiken, moest je dus in het Engels communiceren. Na een recente update van Alexa is dat minpunt weggepoetst.
Nederlands praten met Alexa
Net als Googles Assistent en Apples Siri kan Alexa nu dus gewoon Nederlands spreken. Vragen over het weer, het afspelen van je favoriete afspeellijst of radiozender, en je boodschappenlijstjes stel je voortaan dus in het Nederlands. Let wel, hiervoor moet je eerst de juiste instellingen aanpassen in je Amazon-account.
Heb je geen Echo-speaker, Fire TV, Kindle-e-reader of JBL- of Sonos-speaker in huis? Dan kun je Alexa alsnog gebruiken via een app voor Android en iOS. Let er wel op dat de assistent is ingericht op het Amazon-ecosysteem. Je slimme Ring-deurbel kun je bijvoorbeeld wel aanspreken via Alexa, maar verwacht niet dat andere apparatuur zomaar samenwerkt met Alexa, zoals dat vaak wel het geval is met Google. Tegelijkertijd werken streamingdiensten zoals Netflix en Disney+ dan weer wel met Amazons spraakassistent.
Miljardenverlies voor Bezos
Voor Amazon-oprichter Jeff Bezos is Alexa tot op heden vooral een teleurstelling. De retailgigant verloor tussen 2017 en 2021 ruim 25 miljard dollar op de spraakassistent. In 2022 kwam er nog eens 10 miljard dollar bij. De vraag is of het de retailer gaat lukken dit verlies te dempen.
De Alexa-afdeling genereert namelijk nauwelijks inkomsten. Er werd gehoopt dat consumenten de spraakassistent zouden gebruiken om items te bestellen via Amazon. Dat lijkt in de praktijk echter nauwelijks te gebeuren. Dit valt extra zwaar als je bedenkt dat Amazon zijn Echo-speakers en -schermen tegen verlies verkoopt, met het idee er op een ander vlak geld aan te verdienen.
Nadat de speakers zijn verkocht, blijven ze bovendien geld kosten. Alle spraakcommando’s die je geeft, worden op Amazons eigen servers verwerkt. Bezos ziet het echter nog steeds positief: Alexa is al in 100 miljoen huizen aanwezig. Dat biedt veel potentieel om geld te verdienen, maar hoe dat precies zal gebeuren, blijft een belangrijke en onbeantwoorde vraag.