Starlink weigert X uit de lucht te halen in Brazilië
Telecomproviders in Brazilië zijn naar aanleiding van dit besluit verplicht om de toegang tot X te blokkeren. Dit geldt ook voor satellietdienst Starlink, dat internet via satellieten aanbiedt in Brazilië. Echter, het bedrijf van miljardair Elon Musk lijkt niet van plan te zijn om hieraan gehoor te geven. De voorzitter van de Braziliaanse telecomtoezichthouder Anatel verklaarde tegenover The New York Times dat Starlink weigert te voldoen aan de uitspraak van het Hooggerechtshof.
Musks telecombedrijf zou pas meewerken aan de uitspraak als zijn bevroren activa in Brazilië worden vrijgegeven. Het is echter de vraag of dat op korte termijn zal gebeuren. Een rechter van het Braziliaanse Hooggerechtshof bevroor namelijk de lokale bankrekening van Starlink, het dochterbedrijf van SpaceX, om boetes voor X te innen. Deze boetes werden eerder opgelegd omdat het socialemediaplatform weigerde bepaalde accounts op X te blokkeren. Bovendien wees het Hooggerechtshof recentelijk een verzoek van Starlink af om zijn activa vrij te geven.
Musk beweert intussen dat de Braziliaanse rechter op “illegale wijze” de rekening van Starlink heeft bevroren. Volgens hem zijn SpaceX en X twee afzonderlijke bedrijven, waarbij hij aangeeft ongeveer 40% van SpaceX te bezitten.
Starlink blijft actief in Brazilië
Ondanks de bevroren activa heeft Starlink aangegeven actief te blijven in Brazilië en klanten gratis internet te blijven aanbieden. Als het vasthoudt aan het besluit om X toegankelijk te houden, zal de tijd moeten uitwijzen hoelang het satellietbedrijf nog internet mag aanbieden in Brazilië. Een rechter kan namelijk besluiten om Starlink het recht te ontnemen om internet aan te bieden in het land. Ook kan de rechtbank de grondapparatuur van de satellietdienst in beslag laten nemen. Deze apparatuur is essentieel voor het waarborgen van de kwaliteit van de satellietverbindingen.
Voorlopig blijft Starlink echter de enige manier waarop Braziliaanse X-gebruikers zonder boete gebruik kunnen maken van X. Wie een VPN gebruikt om X te benaderen, kan rekenen op torenhoge boetes. Een panel van het Hooggerechtshof keurde een maatregel goed van rechter Alexandre de Moraes, die pleitte voor een boete van 50.000 Braziliaanse real per dag dat een gebruiker de blokkade ontwijkt, omgerekend zo’n 8.000 euro.