Nieuws

Android 15 officieel uitgebracht: updateproces van start

Android 15
© Google
Na maanden van preview- en bètaversies is het zover: Google heeft Android 15 uitgebracht. Dit betekent ook dat smartphonefabrikanten hun telefoons kunnen bijwerken.

Google startte dit voorjaar met het testen van Android 15 op zijn Pixel-smartphones. Dit begon met de Developer Preview-versies, gevolgd door enkele bètaversies voor ‘normale gebruikers’ die met de nieuwste Android-versie aan de slag wilden. Nu de testfase is afgerond en de bugs zijn opgelost, brengt Google de code van Android 15 uit in het Android Open Source Project (AOSP).

Wanneer krijgt mijn telefoon Android 15?

De release van de code in AOSP is het startschot voor Android-fabrikanten om hun telefoons te updaten naar Android 15. Ze hebben deze code immers nodig voor het ontwikkelen van de update. Dat betekent overigens niet dat fabrikanten nu pas beginnen met de update: Google geeft Android-fabrikanten zoals Samsung en OnePlus al ‘maanden’ voor de release toegang tot de code. Zo kunnen ze alvast beginnen met het updateproces. Hierdoor kan een fabrikant relatief snel na het uitbrengen van de AOSP-code al zijn toestellen upgraden.

Toch betekent dit niet per se dat je Android-telefoon volgende maand al wordt bijgewerkt. De updatetermijn van je toestel is afhankelijk van meerdere factoren. Hoe ouder je smartphone is, hoe langer je doorgaans moet wachten. Ook verschilt het sterk per fabrikant hoeveel aandacht er wordt gegeven aan Android-upgrades. Bij Motorola moet je vaak tot na nieuwjaar wachten op de update. Heb je een Samsung? Dan hoef je, als dat toestel nog Android 15 krijgt, vaak maar enkele maanden te wachten.

Pixel-eigenaren hebben het meeste geluk. Zij ontvangen de update al in oktober, bevestigde Google recent in een updatenotitie. Dit geldt voor alle Pixels tot en met de Pixel 6-serie. De Pixel 5 wordt niet meer bijgewerkt.

Dit is er nieuw in Android 15

Android 15 biedt veel kleine verbeteringen onder de motorkap. Verwacht echter geen grote designwijzigingen, tenzij de fabrikant van je smartphone die zelf toepast. Dit zijn de highlights:

  • Private Space: Een nieuwe map/ruimte in Android waar je gevoelige apps veilig kunt opbergen. Om de apps te openen, moet je bijvoorbeeld je vingerafdruk scannen.
  • Verbeteringen voor passkeys: Je kunt nu met één tik inloggen op accounts waarvoor je een passkey hebt ingesteld. Android 15 kan voortaan opgeslagen inloggegevens ook automatisch invullen in de relevante invoervelden.
  • Split-screen opslaan: Vanaf Android 15 kun je je favoriete split-screen-combinaties opslaan (zoals Chrome en WhatsApp op één scherm). Daarnaast kun je de taakbalk van Android nu vastpinnen onderaan het scherm.
  • Edge-to-edge-weergave: Apps kunnen nu het hele scherm in beslag nemen, waarbij de taak- en navigatiebalk doorzichtig worden en zich aanpassen aan de weergave van de app. Hiervoor moeten apps wel up-to-date zijn (SDK 35).
  • Coverscherm: Ontwikkelaars kunnen nu aangeven of hun apps geschikt zijn voor het coverscherm op fliptelefoons (en reguliere foldables).
  • Verbeterde batterijduur: Android 15 optimaliseert het stroom- en dataverbruik van apps op de achtergrond, zodat je batterij nog iets langer meegaat.
  • Apps archiveren: het nieuwe OS ondersteunt standaard het archiveren van apps om ruimte te besparen. Gebruikers kunnen een gearchiveerde app herstellen door op het grijze app-icoontje te klikken.

Afhankelijk van de fabrikant van je Android-telefoon kunnen er nog extra functies worden toegevoegd. Bovenstaande functies komen in principe naar alle Android-smartphones die Android 15 krijgen.

Androidandroid 15google

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen