Telegram leest mee met privégesprekken na arrestatie Durov
De gewijzigde FAQ volgt op de arrestatie van Telegram-CEO Pavel Durov in Frankrijk, waar een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd. Na zijn arrestatie is Durov vier dagen verhoord, wat heeft geleid tot een officiële aanklacht tegen de Telegram-oprichter voor “medeplichtigheid aan het verspreiden van kinderporno, illegale drugs en hackingsoftware.” Volgens de Franse justitie doet Telegram te weinig om illegale content van het platform te verwijderen. Ook weigert Durov herhaaldelijk mee te werken aan onderzoeken naar illegale activiteiten op Telegram.
Moderatie van privégesprekken
Zulke onderzoeken vereisen dat Telegram ook privégesprekken onderzoekt, en daar is de CEO juist tegen. Gebruikers moeten volgens hem van zo veel mogelijk vrijheid kunnen genieten, zonder dat een bedrijf of overheid mee kan lezen. Deze ‘belofte’ deed Telegram ook in zijn lijst met veelgestelde vragen. “Alle Telegram-chats en groepschats zijn privé voor de deelnemers,” stond er tot en met 5 september in de FAQ.
Inmiddels is het antwoord aangepast om moderators meer ruimte te geven privégesprekken te onderzoeken. “Alle Telegram-chats hebben ‘Rapporteer’-knoppen waarmee je illegale inhoud kunt markeren voor onze moderators – in slechts een paar tikken,” staat er in de geüpdatete versie van de FAQ. Dat je illegale inhoud kunt rapporteren aan moderators, betekent ook dat ze privégesprekken kunnen inzien om mogelijk illegale inhoud te verwijderen.
Groeipijntjes voor Telegram
Noch Telegram, noch Durov hebben de maatregel aangekondigd. Durov heeft echter voor het eerst sinds zijn arrestatie eind augustus gereageerd op de kwestie. Hij gaf aan verrast te zijn door zijn arrestatie. Zo had hij eerder nog persoonlijk gezorgd voor een ‘hotline’ tussen de Franse overheid en Telegram om de gevaren van terrorisme te bestrijden. Verder zegt Durov dat hij ‘makkelijk te bereiken’ is voor de Franse overheid, gezien hij de Franse nationaliteit bezit en geregeld aanwezig is op de Franse ambassade in Dubai.
Durov steekt ook de hand in eigen boezem en erkent dat Telegram zeker niet perfect is. De manier waarop overheden illegale content kunnen rapporteren, kan bijvoorbeeld verwarrend zijn, geeft de topman toe. Zulke opties zijn echter wel degelijk beschikbaar. Het platform zegt dagelijks ‘miljoenen schadelijke berichten en kanalen’ te verwijderen om het platform veilig te houden. Toch zegt het platform meer te willen doen. De plotselinge groei van Telegram naar 950 miljoen gebruikers heeft ervoor gezorgd dat het platform makkelijker te misbruiken is door criminelen.
Volgens Durov wordt er gewerkt aan een oplossing die de situatie flink zal verbeteren. Intern zijn de processen hiervoor al opgestart, en Durov wil later meer informatie delen met de gebruikers. Het modereren van privégesprekken lijkt een eerste stap in die richting. Wat Telegram verder van plan is, zal de tijd moeten uitwijzen.