ChromeOS kopieert handige schermfunctie uit Windows 11
Windows 11 maakt het veel gemakkelijker om geopende apps op het scherm te ordenen. Er zijn nu namelijk zogeheten ‘snap layouts’ om apps in vast te pinnen. Het creëren van zo’n layout hoef je niet zelf te doen. Als je in een geopend venster over het ‘maximaliseer’-icoontje veegt, verschijnen er verschillende voorgestelde schermindelingen. Vervolgens kun je de overgebleven ruimten vullen met andere geopende of nog te openen apps. ChromeOS 128 biedt een soortgelijke functie, zo kondigt Google aan via de ChromeOS-supportpagina.
Net als bij Windows 11 laat Google je de ‘snap groups’ van ChromeOS activeren door over de knop voor minimaliseren of maximaliseren te vegen. Er verschijnen dan vier layouts, al is de keuze iets beperkter dan bij Windows. Je kunt namelijk alleen vensters naast elkaar plaatsen – van die vensters kan je het formaat nog wel aanpassen. Meer dan twee vensters naast elkaar, of een andere layout dan naast elkaar, wordt niet ondersteund door de snap groups-tool.
Tekstherkenning in camera-app
ChromeOS krijgt vanaf versie 128 ook ondersteuning voor Optical Character Recognition (OCR). Google heeft die techniek geïntegreerd in de camera-app. Als je een foto maakt waarop tekst zichtbaar is, kan je die rechtstreeks vanuit de camera-app kopiëren. Ook kan je de afbeelding omzetten naar een .pdf-bestand en de tekst laten voorlezen door de schermlezer in het OS.
De Vergrootglas-tool maakt het nog gemakkelijker om het verhaal te volgen. Deze kan namelijk nu ook meebewegen met de uitgesproken tekst in ChromeVox. Gebruikers moeten deze functies – Vergrootglas en ChromeVox – wel handmatig inschakelen via het instellingenmenu.
Controle over je privacy
Vanaf ChromeOS 128 is het ook veel gemakkelijker om de toegang tot je microfoon en webcam te beheren. Voorheen moest dit op verschillende plekken in ChromeOS worden ingesteld. Nu zijn de instellingen daarvoor verplaatst naar de apps-sectie van ChromeOS. Daar kun je per app aangeven of ze toegang krijgen tot je microfoon of webcam.
Als je Chromebook nog wordt ondersteund, hoef je niet lang te wachten op deze updates. Google schrijft op de supportpagina dat versie 128 reeds is uitgebracht voor het stabiele kanaal. Dit betekent dat alle Chromebooks de update ontvangen, niet alleen degenen die de bètaversies draaien. Via het instellingenmenu van je laptop of desktop kun je controleren of de update al voor jou beschikbaar is. Zie je hem nog niet? Controleer het dan over een paar dagen opnieuw.