Nieuws

Alternatieve appwinkels vanaf 16 september beschikbaar op iPads

Apple iPad iPadOS 18
© Apple
Ontwikkelaars mogen vanaf 16 september alternatieve appwinkels aanbieden op iPads in de Europese Unie.

Zulke alternatieve appwinkels zijn sinds dit voorjaar beschikbaar op iPhones. Voor iPads duurde het iets langer; de Europese Unie bepaalde pas eind april dat iPadOS onder de Europese Digital Markets Act (DMA) valt. Deze wetgeving verplicht grote platformen, de zogeheten poortwachters, hun diensten open te stellen voor derde partijen. Apple kreeg zes maanden de tijd om aan de wetgeving te voldoen en komt op 16 september met aanpassingen om dit te regelen.

Alternatieve appwinkels op iPadOS

Apple geeft aan dat de aanpassingen worden doorgevoerd in de eerstvolgende grote iPadOS-update, die op 16 september verschijnt: iPadOS 18. Vanaf dat moment kunnen gebruikers in de EU hun favoriete alternatieve appwinkels installeren. Op dit moment hebben slechts vijf ontwikkelaars zo’n appwinkel uitgebracht. AltStore PAL is mogelijk de populairste, met apps zoals de game-emulator Delta en de VM-app UTM. Daarnaast is er de gamewinkel van Epic Games, waardoor de populaire videogame Fortnite terug is op iOS en binnenkort dus ook op iPadOS.

Hoewel het een stap vooruit is dat alternatieve appwinkels mogen worden aangeboden, is de situatie verre van ideaal. Apps die in deze winkels verschijnen, moeten namelijk nog steeds door Apple worden goedgekeurd. Daarnaast moeten ontwikkelaars die hun apps via de alternatieve winkels aanbieden, een ‘Core Technology Fee’ betalen. Dit is een bedrag dat ze per installatie van hun app, per jaar, moeten afdragen. Dit geldt zelfs voor app-updates.

Epic-CEO Tim Sweeney bekritiseert de huidige situatie rond de appwinkels op iOS. Om zo’n appwinkel op je apparaat te installeren, moet je volgens de topman ‘verschrikkelijke stappen’ doorlopen. Als het je lukt om deze stappen te voltooien, werkt het echter wel heel goed, aldus Sweeney.

Vaarwel WebKit-browsers?

Apple kondigde in maart ook aan dat ontwikkelaars in de EU een ‘eigen’ browser mogen ontwikkelen. Tot dat moment waren alle browsers gebaseerd op dezelfde WebKit-engine die ook Safari aandrijft. Hierdoor zien browsers op iOS er vaak hetzelfde uit of bieden ze op zijn minst dezelfde functies. Door deze maatregel zou Google zijn Chromium-engine kunnen klaarmaken voor iOS (en iPadOS). Vooralsnog is dit echter nog niet gebeurd; geen enkele browserontwikkelaar heeft afscheid genomen van WebKit.

Browserontwikkelaars zoals Mozilla reageerden eerder al kritisch op het voorstel. Aangezien Apple deze maatregel alleen in de EU doorvoert, zijn de voordelen erg beperkt. Bovendien zouden zij dan twee iOS-browsers moeten onderhouden: één voor de EU en één voor de rest van de wereld.

appledmaeuipadiPadOSipados 18mobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen