Nieuws

EU: ook iPadOS valt onder Europese DMA

Apple
© iStock / PhillDanze
De Europese Commissie heeft geoordeeld dat ook iPadOS onder de Digital Markets Act (DMA) valt. Hierdoor zal Apple ook dat systeem moeten openstellen voor concurrenten.

Sinds 6 maart 2024 moeten technologiegiganten zoals Apple, Google en Microsoft voldoen aan de Europese Digital Markets Act (DMA). De wetgeving beoogt eerlijkere concurrentie te bevorderen op digitale markten. Niet alle diensten vallen echter onder de DMA. Zo werd iOS eerder al aangemerkt als “poortwachter”, maar gold er een uitzondering voor iMessage. Ook iPadOS viel aanvankelijk niet onder de werking van de DMA. In september startte de EU echter een onderzoek naar de concurrentiepositie op het besturingssysteem. Dit onderzoek heeft nu geleid tot de conclusie dat iPadOS ook een poortwachter is.

De Commissie concludeert in een persbericht dat “Apple met iPadOS de kenmerken van een poortwachter vertoont”. Drie punten worden als voorbeeld genoemd:

  • Het grote aantal zakelijke gebruikers: Apple overschrijdt met iPadOS de kwantitatieve drempel voor poortwachters elf keer. Het aantal eindgebruikers nadert die drempel en zal volgens prognoses de komende tijd verder toenemen.
  • Vendor lock-in: eindgebruikers zitten vast aan iPadOS. Apple gebruikt zijn grote ecosysteem om een overstap naar andere tablets te ontmoedigen.
  • Afhankelijkheid voor zakelijke gebruikers: zakelijke gebruikers zijn sterk afhankelijk van iPadOS vanwege het grote en aantrekkelijke gebruikersbestand en de geschiktheid voor specifieke toepassingen, zoals zakelijke apps en games.

De Commissie benadrukt daarnaast dat iPadOS “een belangrijke toegangspoort vormt voor zakelijke gebruikers om eindgebruikers te bereiken”. De machtspositie die Apple hierdoor heeft verworven, strijdt met de doelstellingen van de DMA. De EU wil dat een besturingssysteem of dienst als iPadOS toegankelijk is voor concurrenten. Consumenten moeten zelf kunnen kiezen waar ze diensten afnemen. Momenteel zijn ze genoodzaakt om gebruik te maken van Apples diensten, zoals de App Store en diens betaalmogelijkheden.

Apple heeft nu zes maanden de tijd om iPadOS te laten voldoen aan de DMA. Naar verwachting zal dit betekenen dat externe appwinkels en betaalmogelijkheden worden toegestaan, net zoals op iOS. Ook zou het mogelijk moeten worden om browsers met een alternatieve engine te installeren. Dit zijn vooralsnog speculaties: Apple heeft nog niet gereageerd op het besluit van de Europese Commissie.

Overtreding DMA kan leiden tot hoge boetes

Als Apple iPadOS niet voor eind oktober laat voldoen aan de DMA, riskeert het forse boetes. De eerste boete kan oplopen tot 10% van de wereldwijde omzet. Bij herhaalde overtreding kan dit percentage worden verdubbeld.

De Europese Commissie voert momenteel een onderzoek uit naar de naleving van de DMA door poortwachters. Er zijn vermoedens dat Apple, Meta en Google de regels overtreden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business