Google ziet EU-boete van 1,5 miljard euro mogelijk verlaagd
Hoewel het Hof van Justitie van de EU instemde met de conclusie van de Europese Commissie dat Google concurrenten van zijn advertentieplatform had geweerd, oordeelde de rechtbank dat de Commissie “niet alle relevante omstandigheden in overweging had genomen” bij het beoordelen van de periode waarin Google de anti-concurrentiële praktijken toepaste.
In 2019 stelde de toenmalige EU-commissaris voor mededinging Margrethe Vestager dat Google uitgevers had verboden om zoekadvertenties van concurrenten op hun websites te plaatsen, van 2006 tot 2009. In 2009 werden de regels enigszins aangepast, maar pas in 2016 verwijderde Google volledig de clausule die deze restricties in zijn contracten vastlegde. De grootte van de boete was deels gebaseerd op de “duur en ernst van de overtreding”, aldus de Commissie.
Google: “Blij dat rechtbank fouten erkent”
Google reageerde op de uitspraak met de volgende verklaring aan de Financial Times: “Deze zaak gaat over een zeer beperkt deel van de op tekst gebaseerde zoekadvertenties die werden geplaatst op een klein aantal websites van uitgevers. We hebben in 2016 al wijzigingen doorgevoerd in onze contracten, nog voor het besluit van de Commissie. We zijn blij dat de rechtbank fouten in het oorspronkelijke besluit heeft erkend en de boete heeft geannuleerd. We zullen het volledige besluit zorgvuldig bestuderen.” De Europese Commissie gaf aan “het vonnis zorgvuldig te bestuderen en mogelijke vervolgstappen te overwegen.” De Commissie heeft wel nog de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de uitspraak.
Dit is slechts één van de vele boetes die de Europese Commissie de afgelopen jaren aan Google heeft opgelegd vanwege concurrentieverstorend gedrag. Eerder deze maand bekrachtigde het hoogste gerechtshof van de EU nog een boete van 2,4 miljard euro tegen Google. Die boete werd in 2017 opgelegd nadat werd vastgesteld dat Google zijn dominante positie als zoekmachine had misbruikt door zijn eigen vergelijkingsdiensten prominenter te tonen in de zoekresultaten dan die van concurrenten.
Digital Markets Act
Margrethe Vestager zal binnenkort aftreden als de Europese commissaris voor mededinging. Ze heeft tijdens haar ambtstermijn de strijd opgevoerd tegen dreigende monopolies van grote technologiebedrijven. Haar voorstellen voor marktregelgeving hebben geleid tot de oprichting van de Digital Markets Act (DMA), een wet die ervoor moet zorgen dat de grootste spelers in de tech-industrie hun macht niet misbruiken.