Russische trollen richten zich op Kamala Harris met desinformatiecampagnes
Volgens een nieuw rapport van Microsoft richten deze actoren hun pijlen specifiek op vicepresident Kamala Harris en gouverneur Tim Walz, haar huidige running mate in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Microsofts Threat Analysis Center volgt de activiteiten van twee troll farms die gelinkt worden aan de Russische overheid.
Deze Russische groepen hadden aanvankelijk moeite om de juiste strategie te vinden nadat president Biden zich terugtrok als kandidaat, maar eind augustus en begin september begonnen ze met het verspreiden van valse video’s die miljoenen views genereerden. Een van deze video’s toont een vermeende aanval door Harris-aanhangers op bezoekers van een Trump-rally. In een andere video die viraal ging is een acteur te zien die Harris beschuldigt van betrokkenheid bij een verkeersongeluk in 2011, waarbij een 13-jarig meisje verlamd raakte. Deze video werd uitgebracht door een nieuwe, dubieuze website die zich voordeed als een mediaplatform uit San Francisco.
Ondertussen stopte een tweede troll farm met het produceren van content over de Olympische Spelen van Parijs in 2024 en begon video’s te maken die Harris in een kwaad daglicht stelden. Een nepvideo toonde bijvoorbeeld een billboard in New York waarop stond dat Harris van plan was de geslachtsidentiteit van kinderen te veranderen. Deze video verscheen eerst op Telegram, maar werd snel gedeeld op X, waar die binnen enkele uren meer dan 100.000 keer werd bekeken.
Microsoft waarschuwt voor toename van desinformatie
Microsoft waarschuwt dat we in de aanloop naar de verkiezingen meer Russische desinformatie kunnen verwachten, waaronder geënsceneerde en door AI-bewerkte video’s. Eerder deze maand klaagde de Amerikaanse regering twee medewerkers van de Russische staatszender RT aan. Zij zouden een bedrijf in Tennessee 10 miljoen dollar hebben aangeboden om 2.000 propagandavideo’s via sociale media te verspreiden. Het Amerikaanse ministerie van Financiën legde ook sancties op aan ANO Dialog, een Russische non-profitorganisatie die betrokken zou zijn bij de ‘Doppelganger’-campagne, een operatie gericht op het creëren van valse nieuwssites die eruitzien als legitieme Amerikaanse media.
Microsoft meldt in zijn nieuwe rapport dat het meer dan 20 accounts heeft geschorst die verbonden waren met ANO Dialog. Ook Meta (het moederbedrijf van Facebook en Instagram) heeft recentelijk RT en andere Russische staatsmedia geblokkeerd vanwege “buitenlandse inmengingsactiviteiten”. Meta waarschuwde dat Russische actoren in het verleden geprobeerd hebben buitenlandse regeringen te beïnvloeden en detectie te ontlopen en dat ze die praktijken waarschijnlijk zullen voortzetten.
Niet alleen Rusland trollt
Naast Rusland zijn ook andere landen actief in het beïnvloeden van de Amerikaanse verkiezingen. In augustus publiceerden Microsoft, Google en federale instanties rapporten waaruit bleek dat Iraanse hackers geprobeerd hadden om adviseurs van zowel de Biden-Harris- als de Trump-campagne aan te vallen met spear-phishingmethodes. Microsoft ontdekte ook dat groepen die gelieerd zijn aan de Iraanse overheid campagnes voerden om stemmen in de VS te beïnvloeden. Een van deze groepen creëerde een website die voormalig president Donald Trump beledigde en aanviel.