Nieuws

WhatsApp rolt functie uit die spamberichten beteugelt

WhatsApp logo
© Unsplash / Brett Jordan
WhatsApp gaat spamberichten beteugelen met een nieuwe bètafunctie genaamd “Blokkeer berichten onbekende accounts”.

WhatsApp werkt al langer aan maatregelen om de privacy van gebruikers te beschermen en de hoeveelheid spamberichten te beperken. Zo kun je bijvoorbeeld instellen wie je mag toevoegen aan nieuwe WhatsApp-groepen. Voor privégesprekken bestaat die mogelijkheid echter nog niet, waardoor spamberichten moeilijk te beheersen zijn en je gebruikers die spamberichten sturen stuk voor stuk handmatig moet blokkeren.

Vanaf bètaversie 2.24.20.16 komt WhatsApp echter met een functie die spamberichten bij de bron aanpakt. Met ‘Blokkeer berichten van onbekende accounts’, zoals de functie voluit heet, kun je voorkomen dat onbekende WhatsApp-gebruikers te veel berichten sturen. Volgens de uitleg bij de functie worden “berichten geblokkeerd zodra ze een bepaald volume overschrijden”. Hoe hoog die limiet precies ligt, wordt echter niet vermeld.

Vast staat dat anderen je nog steeds berichten kunnen sturen. Het is dus niet zo dat je ineens geen berichten meer van onbekende accounts ontvangt. Als een frauduleus account je slechts één bericht stuurt, zul je dat bericht nog steeds ontvangen. Pas wanneer het aantal berichten toeneemt en je niet reageert, neemt WhatsApp het heft in eigen handen. Vrienden die je niet als contact hebt opgeslagen, kunnen je dus nog steeds berichten sturen, zij het niet in grote aantallen.

Bètagebruikers met versie 2.24.20.16 zien de functie verschijnen in het instellingenmenu van WhatsApp, onder Privacy -> Geavanceerd -> Blokkeer berichten onbekende accounts. In dat tabblad vind je ook instellingen om je IP-adres te beschermen tijdens gesprekken en voor linkvoorvertoningen.

Uitrol na afronden testfase

WhatsApp heeft de laatste maanden al intern testen uitgevoerd met de spamfunctie. In augustus verscheen hiervan al een eerste aanwijzing. Nu volgt de uitrol voor bètagebruikers, maar van een brede publieke uitrol is nog geen sprake. Daarvoor moet de bètafase, die nu gaande is, eerst succesvol worden afgerond. Hoeveel tijd dit in beslag neemt, is niet bekend, al duurt het meestal enkele weken.

metaontspanningwhatsapp

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen