Nieuws

Huawei wil volledig afstappen van Windows voor pc’s

Huawei
© iStock / HJBC
Huawei-topman Yu Chengdong zegt dat toekomstige computers van Huawei geleverd worden zonder Windows.

Sinds de Amerikaanse Huawei-ban in 2019 is ingesteld, heeft de Chinese telecomgigant een grote omslag gemaakt op softwaregebied. Het bedrijf lanceerde een eigen appwinkel en bracht dit voorjaar zelfs zijn Android-vervanger, HarmonyOS NEXT, op de markt. Hiermee stapte Huawei voor het eerst sinds 2019 volledig af van Google-software. Volgens Chengdong zal hetzelfde besturingssysteem ook Windows vervangen, zo meldt hij in een interview op het Chinese socialemediaplatform Weibo.

Wereldwijde uitrol nog onzeker

Dit gebeurt volgens de topman vanaf de volgende generatie Huawei-computers. Of Huawei deze wijziging wereldwijd doorvoert of alleen in China, liet de topman in het midden. Met HarmonyOS NEXT lijkt de Chinese telecomgigant zich in eerste instantie op de Chinese markt te richten. Het OS is bijvoorbeeld nog niet beschikbaar op Europese Huawei-telefoons. Het aanbod van apps is momenteel ook vrij beperkt: de App Gallery bevat 10.000, voornamelijk Chinese, apps.

Dit heeft ermee te maken dat HarmonyOS NEXT afstapt van de Linux-kernel die in eerdere HarmonyOS-versies werd gebruikt. Dit betekent dat Android- en Linux-apps niet draaien op de NEXT-versie. In plaats van de Linux-kernel, draait NEXT op de door Huawei zelf ontwikkelde OpenHarmony-kernel. Voor ontwikkelaars brengt dit veel extra werk met zich mee, en het is de vraag of Europese ontwikkelaars daartoe bereid zijn, vooral gezien vrijwel alle computers buiten China draaien op Linux, macOS en Windows.

Als Huawei ook in Europa van Windows afstapt, zal de impact daarvan waarschijnlijk beperkt zijn. In België verkoopt het bedrijf al enige tijd geen laptops meer, en ook elders is het aanbod gering. Qua marktaandeel valt de telecomgigant in de categorie ‘overig’. In China moet Huawei onder andere de Chinese techgigant Lenovo, maar ook HP voor zich laten.

Groeiende populariteit van Huawei in de smartphone- en tabletmarkt

Dit is echter anders voor de smartphones en tablets die het bedrijf daar verkoopt. De Chinese fabrikant weet steeds meer consumenten te verleiden om een Huawei-toestel aan te schaffen. Dit heeft ook te maken met het feit dat onder andere overheden het gebruik van westerse smartphones verbieden. Ook op het gebied van computers zien overheden het liefst producten van Chinese makelij, maar het blijft moeilijk om Windows uit te sluiten. Huawei beweert dat nu te doen. De tijd zal leren of Chinezen bereid zijn over te stappen op een systeem zonder Windows.

HarmonyOSharmonyos nexthuaweimobielWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen