Huawei en Android gaan uit elkaar met HarmonyOS NEXT

Huawei logo
© Unsplash / Omid Armin
Toekomstige versies van HarmonyOS zijn mogelijk niet meer gebaseerd op Android. Huawei wil Googles besturingssysteem mogelijk vervangen door een zelf ontwikkeld OS.

Sinds Huawei in 2019 op de Amerikaanse Entity List (zwarte lijst) belandde, mag het de Play Store niet meer meeleveren op zijn smartphones. Met HarmonyOS biedt de Chinese telecomgigant al jaren een directe concurrent voor Googles mobiele OS. Althans, die schijn wekt de fabrikant al jaren. HarmonyOS is namelijk nog altijd gebaseerd op Android, zij het een oudere versie, zonder Play-applicaties. Mogelijk brengt de komst van HarmonyOS NEXT in september daar verandering in. Dat beweert de Chinese geruchtenmaker Digital Chat Station.

HarmonyOS NEXT zou volledig gebaseerd zijn op in-house ontwikkelde software. Concreet gaat het om de Hongmeng-kernel die het bedrijf zelf in ontwikkeling nam. Ook andere Android-code, die Huawei nu nog leent van Google’s AOSP-codebasis, wordt met NEXT vervangen. Kortom: het OS is volledig vrij van Google-software.

Kleurrijke interface en ‘Spatial design’

In een teaservideo die eerder dit jaar verscheen, werd die scheiding ook al aangekondigd. In die aankondigingsvideo kwam ook de Spatial design-interface van HarmonyOS NEXT ter sprake. De UI moet verder veel sprankelende kleuren krijgen. Ook is HarmonyOS NEXT geschikt voor diverse schermformaten, van telefoons tot tablets en foldables. Qua interface heeft het nieuwe OS veel weg van het huidige HarmonyOS. Er wordt dus vooral onder de motorkap gesleuteld.

Voor appontwikkelaars betekent dit dat ze hun apps opnieuw moeten ontwikkelen voor NEXT. Digital Chat Station meldt dat er intussen al 4.000 apps voor het OS zijn ontwikkeld. Onbekend is hoe snel die poule groeit. Vermoedelijk gaat het in eerste instantie vooral om Chinese apps. Huawei zou NEXT in eerste instantie ook enkel in China uitbrengen. Of het OS op termijn in het westen beschikbaar komt, zal de tijd moeten uitwijzen.

Groeiend marktaandeel

Voor westerse consumenten is HarmonyOS NEXT wellicht ook niet erg interessant. Net als HarmonyOS zal NEXT zonder de Play Store komen. Dit betekent dat veel populaire apps niet te krijgen zijn, of via APK-installatiebestanden geïnstalleerd moeten worden.

In China blijken tablets en telefoons van Huawei echter populair te zijn. Het bedrijf wist het eerste kwartaal 43,6% meer tablets te verkopen dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Ook de telefoonverkopen zitten in de lift.

Uitgelicht artikel Huawei Huawei wil HarmonyOS op smartphones over de hele wereld

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business