Nieuws

Huawei wil HarmonyOS op smartphones over de hele wereld

Huawei
© iStock / HJBC
In China draaien smartphones van Huawei op HarmonyOS, elders op EMUI. De fabrikant wil die scheve situatie nu recht trekken.

Smartphonemaker Huawei heeft er de afgelopen jaren een nogal hobbelig parcours op zitten. Aanvankelijk waren de smartphones van het Chinese merk nog te krijgen met Android erop. Sancties van toenmalig Amerikaans president Donald Trump gooiden echter roet in dat eten: Huawei mocht niet meer samenwerken met Amerikaanse bedrijven, en kon de software van Google dus niet blijven aanbieden.

Noodgedwongen ontwikkelde het merk dan een eigen besturingssysteem, dat het in China op zijn telefoons en andere apparaten, zoals smartwatches, aanbiedt. Dat blijkt zo’n groot succes te zijn, dat de smartphonemaker er nu ook de rest van de wereld mee wil veroveren. Op Huawei-telefoons die je buiten China kan kopen, draait momenteel andere software: EMUI. Die software is gebaseerd op Android, maar laat alle Google-services weg. Koop je hier een smartwatch van Huawei? Dan zit er wel gewoon HarmonyOS op.

Dat is een iets of wat verwarrende situatie die ook voor het merk zelf een tikkeltje vervelend is. Het moet nu namelijk twee verschillende besturingssystemen onderhouden. Met die spreidstand wordt komaf gemaakt: het is de bedoeling dat Huawei overal ter wereld HarmonyOS op telefoons zet. Zo zou het op termijn maar aan één besturingssysteem moeten sleutelen.

Apps optimaliseren

Voor gebruikers is het natuurlijk belangrijk dat alle apps goed samenwerken met dat OS. Dat is nu nog niet altijd het geval, maar is wel iets waar Huawei aan werkt. Onderzoek wijst uit dat 99% van alle gebruikers tijd spendeert aan ongeveer 5000 apps. In plaats van álle apps in de pas van HarmonyOS te laten lopen, focust het merk op die 5000 belangrijkste apps. Aanvankelijk zal het merk daarvoor op China focussen. Later breidt het vizier zich uit naar andere markten.

De smartphonemaker laat bovendien weten dat de samenwerking met het besturingssysteem al voor 4000 applicaties harmonieus verloopt. Wanneer HarmonyOS ook buiten China op smartphones zit, is momenteel nog niet geweten.

Uitgelicht artikel Huawei Mate 60 Pro groen Huawei ziet verkoop in 2023 stijgen ondanks sancties

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business