Intel komt met nieuwe patch voor CPU-voltageproblemen
Het nieuws volgt na een lange periode van klachten die teruggaan tot 2022. Pas in juli van dit jaar kon Intel de oorzaak achterhalen: de instabiliteitsproblemen werden veroorzaakt door een verhoogde bedrijfsspanning in de CPU’s. De boosdoener? Verkeerde spanningsverzoeken door microcode-algoritmes, die de processoren in de problemen brachten. Intel heeft vier scenario’s geïdentificeerd waarin dat kan voorvallen bij zijn 13de en 14de generatie Core-processoren.
Voor wie het niet weet: microcodes zijn hardware-instructies op het laagste niveau, die nauwkeurig bepalen hoe een processor zich gedraagt. Intel erkende in juli dat deze instructies foutief spanningsaanvragen deden, wat tot de instabiele performance heeft geleid. Toen werd ook beloofd om met patches te komen om de “blootstelling aan verhoogde spanningen” bij de wortel aan te pakken.
Vier scenario’s, vier patches
In een recente post op de Intel-communitypagina zet het bedrijf vier scenario’s uiteen die spanningsproblemen kunnen veroorzaken. Het eerste scenario heeft te maken met de instellingen voor stroomlevering op het moederbord, waarbij deze boven Intels richtlijnen uitkomen. Daarnaast ontdekte Intel een microcode-algoritme dat toestond dat de processoren op hogere prestaties draaiden, zelfs bij hoge temperaturen. Voor dit probleem kwam er in juni al een patch.
Het derde scenario betreft een andere microcode die onnodig hoge spanningen aanvraagt, met een frequentie en duur die tot instabiliteit leiden. Intel loste dit in augustus op met een nieuwe update. En nu, met de nieuwste patch (0x12B) pakt Intel het vierde scenario aan. Hier draaide het om spanningsverzoeken tijdens lichte activiteiten of wanneer de computer inactief is. De patch is inmiddels naar moederbordfabrikanten gestuurd, maar gebruikers zullen op een BIOS-update moeten wachten, wat enkele weken kan duren.
Flinke tegenvaller
De spanningsproblemen hebben geleid tot crashes en zelfs volledige uitval van systemen met Intel Core-processoren van de 13de en 14de generatie. Voor gebruikers die al symptomen van de problemen ervaren, bieden de patches geen directe oplossing. Daarom verlengde Intel de garantietermijn met twee jaar, zodat getroffen klanten hun defecte hardware kunnen vervangen. Die verlenging kwam zeker als een opluchting, aangezien zelfs systemen die in eerste instantie prima functioneren, uiteindelijk toch problemen kunnen vertonen.
Het is duidelijk dat Intel heel wat werk voor de boeg heeft om deze spanningsproblemen aan te pakken en voor gebruikers is het wachten op BIOS-updates en de stabiliteit van hun systemen een grote frustratie. Of de meest recente patch de laatste in de rij is, blijft nog afwachten. Wat wel zeker is, is dat Intels garantie-uitbreiding voor velen een reddingsboei zal zijn.