Nieuws

Samsung presenteert Galaxy S24 FE: minder betaalbaar, meer AI

Samsung Galaxy S24 FE
© Samsung
Samsung presenteerde donderdagavond de Galaxy S24 FE. Net als de Galaxy S24 beschikt de Fan Edition-versie over Galaxy AI, maar leidt wel tot een hoger prijskaartje.

Zoals gebruikelijk presenteert Samsung ook dit jaar een Fan Edition-model van de Galaxy S24, de Galaxy S24 FE. Vergeleken met de Galaxy S23 FE is de S24 FE geen grote upgrade. Dankzij het 6,7-inch-oledscherm is Samsungs Galaxy S24 FE wel aanzienlijk groter geworden. Vorig jaar had de S23 FE nog een 6,4-inchscherm.

Vlaggenschipervaring voor minder

Dat scherm heeft bovendien een hogere piekhelderheid van 1.900 nits, vergeleken met 1.400 nits op zijn voorganger. Hierdoor moet het toestel makkelijker afleesbaar zijn in fel zonlicht (als de zon nog eens terugkeert dit najaar). Het scherm biedt verder een Full HD+-resolutie en heeft een verversingssnelheid van 120 Hz. Variabele beeldverversing, zoals op de vlaggenschipmodellen, ontbreekt hier echter.

De vergelijking met de vlaggenschipreeks is hier niet helemaal misplaatst. De Galaxy S24 FE is op veel vlakken namelijk identiek aan de Galaxy S24 en S24+. Zo is er bijvoorbeeld een Exynos 2400e-chipset aanwezig. Dit is vrijwel dezelfde chip als de Exynos 2400 in de Galaxy S24, alleen de kloksnelheden zijn iets lager. Ook de hoofdcamera van de S24 FE is dezelfde als die in de vlaggenschepen, met dezelfde 50MP-resolutie.

Het camerasysteem van de FE bestaat verder uit een 12MP-groothoekcamera en een 8MP-zoomcamera met 3x optische zoom. Tot slot is er een 10MP-selfiecamera aanwezig. Deze is net iets minder sterk dan de 12MP-sensor in de Galaxy S24 (Plus). AI moet dit jaar helpen om de foto’s van de FE naar “onvoorstelbare hoogten” te tillen. Nightography gebruikt bijvoorbeeld AI om foto’s bij weinig licht te optimaliseren, terwijl de Object-Aware Engine de kleuren verbetert door specifieke scènes te herkennen, aldus de Zuid-Koreaanse techgigant.

De batterij van de Galaxy S24 FE is ook geüpgraded, van 4.300 mAh vorig jaar naar 4.700 mAh dit jaar. Opladen gaat nog steeds met 25 watt, en draadloos opladen kan met maximaal 15 watt via Qi2.

Galaxy AI in One UI 6.1.1

Samsung lanceerde dit voorjaar zijn Galaxy AI-systeem. De Galaxy S24-serie was de eerste die van de AI profiteerde, en sinds kort geldt dat ook voor de Galaxy S23 FE, die via de update naar One UI 6.1.1 is uitgerust met Galaxy AI. Wie de Galaxy S24 FE aanschaft, hoeft gelukkig niet te wachten op zo’n update; de Fan Edition wordt geleverd met One UI 6.1.1 en alle AI-functies die daarin aanwezig zijn.

Een van die functies is het welbekende Circle to Search-systeem van Google, maar ook Note Assist, dat je notities optimaliseert en vertaalt, is beschikbaar. Datzelfde geldt voor Composer, een AI-functie in het Samsung-toetsenbord die tekstsuggesties kan creëren voor bijvoorbeeld e-mails. Hiervoor hoef je de AI slechts enkele steekwoorden te geven, waarna deze een tekst maakt.

De AI-ervaring is dankzij dezelfde Exynos-chipset precies hetzelfde als op de Galaxy S24-serie. Dit betekent ook dat een deel van de AI-taken lokaal worden uitgevoerd. Ook als je geen internetverbinding hebt, kun je dus gebruikmaken van de AI-functies.

Meer AI, hoger prijskaartje

AI is niet gratis, en dat zien we terug in het prijskaartje van de Galaxy S24 FE, dat met 50 euro steeg ten opzichte van de Galaxy S23 FE. Het basismodel kost nu 749 euro en komt met 8 GB RAM en 128 GB opslag. De variant met 256 GB opslag en dezelfde hoeveelheid RAM kost 809 euro. Qua kleuren kun je kiezen uit blauw, grafiet, mint en geel.

Galaxy AIgalaxy s24 femobielsamsungsamsung galaxy s24 fe

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen