Nieuws

Microsoft Paint krijgt meer Photoshop-achtige AI

Microsoft Paint Cocreator
© Microsoft
Microsoft Paint begint steeds iets meer op Photoshop te lijken. Ditmaal voegt Microsoft AI-features als Generative Fill toe aan de fotobewerkingsapp.

Waar Paint ooit ten dode was opgeschreven, heeft Microsoft er het afgelopen jaar toch veel aandacht aan besteed. Hierdoor kreeg de fotobewerkingsapp bijvoorbeeld ondersteuning voor lagen en kan het nu ook overweg met PNG-bestanden. Bovendien zijn er diverse AI-functies toegevoegd, waaronder toegang tot OpenAI’s DALL-E 3-model voor het creëren van beelden en de mogelijkheid om achtergronden te verwijderen met AI.

In de laatste update voegt Microsoft twee functies toe aan Paint die we kennen van Photoshop: Generative Erase en Generative Fill. Met beide tools kun je objecten uit foto’s verwijderen, zoals we dat ook kennen van Adobe’s fotobewerkingsapp. Hiervoor omcirkel je simpelweg het object dat je wilt verwijderen, waarna de AI aan het werk gaat. Generative Fill verwijdert eveneens de objecten die je selecteert, maar laat jou bepalen waarmee je ze wilt opvullen. Wil je bijvoorbeeld een berg laten verschijnen, dan geef je dat simpelweg aan in de AI-prompt van Generative Fill.

Microsoft Paint Generative AI
© Microsoft

C2PA Content Credentials

Microsoft heeft ook het zogeheten ‘C2PA Content Credentials’-systeem aan Paint toegevoegd. C2PA controleert de herkomst van een afbeelding, waarmee kan worden vastgesteld of een afbeelding bijvoorbeeld door AI is gegenereerd. Ook afbeeldingen die Paint zelf creëert via de Cocreator-tool krijgen de C2PA-metadata mee, zodat andere tools de AI-herkomst kunnen herkennen.

Tot slot komt Microsoft met een update voor de Photos-app op Windows. Ook deze app krijgt toegang tot Generative Erase. Daarnaast voegt Microsoft ‘Super Resolution’ toe aan de galerij-app, om de kwaliteit van afbeeldingen met een lage resolutie te verbeteren. In de Super Resolution-tool kun je de gewenste mate van upscaling aangeven, waarna de AI de kwaliteit van de afbeelding oppoetst en de resolutie verhoogt.

Exclusief voor Copilot+-pc’s

Beide wijzigingen zijn exclusief voor zogeheten Copilot+-pc’s, oftewel pc’s die geschikt zijn voor AI-applicaties in Windows. Momenteel beschikken alleen laptops met Qualcomm Snapdragon X Elite-processoren over dat label, maar vanaf dit najaar komt het ook naar computers met AMD- en Intel-processoren.

aicopilotCopilot+microsoftmicrosoft paintpaintWindowswindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen