Nieuws

Microsoft Paint komt met lagen en PNG-ondersteuning

Microsoft Paint lagen
© Microsoft
Microsoft Paint, een simpel afbeeldingsprogramma, wordt binnenkort iets geavanceerder dankzij nieuwe functies.

Microsoft Paint is een simpel programma waarmee je rudimentaire aanpassingen kan maken aan afbeeldingen. Het ziet er echter naar uit dat de mogelijkheden binnenkort fors uitgebreid worden: het bewerkingsprogramma krijgt namelijk ondersteuning voor transparante PNG-afbeeldingen. Daarbij hoort ook meteen ondersteuning voor lagen.

Photoshop light

Zo goed als elk bewerkingsprogramma, behalve Microsoft Paint, maakt het mogelijk om met lagen te werken. Zo is het mogelijk om elementen van één afbeelding boven een andere te plaatsen. Ook kan je aanpassingen doen aan een bepaalde laag, zonder invloed te hebben op andere lagen. In Microsoft Paint moest je tot nu toe steeds enorm voorzichtig te werk gaan: deed je iets verkeerd, dan waren de gevolgen daarvan meteen zichtbaar. Met lagen kan je dus gerichter te werk gaan, zonder schrik te hebben om de achtergrond of voorgrond om zeep te helpen.

Nieuw in Microsoft Paint is ook de mogelijkheid om een transparante laag of achtergrond toe te voegen. Met andere woorden: je kan een deel uit een afbeelding knippen en dat op een doorzichtige achtergrond plakken. Je kan die afbeeldingen ook opslaan in het PNG-formaat. Die bestandsindeling ondersteunt transparante achtergronden, waardoor iedereen waar je de foto mee deelt hem ook overal kan plakken.

De nieuwe functie werkt bijzonder goed samen met de achtergrondverwijderaar die Microsoft eerder aankondigde. Die nieuwe functie laat het toe om, met behulp van AI, de achtergrond uit een afbeelding te verwijderen. Daarvoor hoef je in Microsoft Paint op een nieuwe knop te duwen.

Nog niet voor iedereen

Kanttekening is wel dat nog niet iedereen die nieuwe knop ziet staan. De nieuwe versie van Paint, met de achtergrondverwijderaar, lagen en PNG-ondersteuning, is momenteel enkel voor Windows Insiders op de Dev- en Canary-kanalen. Verwacht wordt dat de nieuwigheden binnenkort deel uitmaken van een Windows 11-update.

Uitgelicht artikel Microsoft Paint Microsoft Paint krijgt achtergrondverwijderaar

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business