Nieuws

Apple Podcasts toont nu ook Nederlandstalige transcripties

Apple Podcasts
© Apple
Sinds woensdag ondersteunt Apple Podcasts acht nieuwe talen voor transcripties van podcasts, waaronder Nederlands. Deze transcripties worden automatisch gegenereerd.

De Podcasts-app biedt sinds maart automatische transcripties van podcasts aan. Hierdoor kan je tijdens het beluisteren van een podcast meelezen met wat er gezegd wordt. Tot voor kort was deze functie alleen beschikbaar in het Duits, Engels, Frans en Spaans, maar op 2 oktober voegde Apple acht talen toe. De transcripties zijn nu ook beschikbaar in het Deens, Fins, Nederlands, Noors, Portugees (en Portugees Braziliaans), Italiaans en Zweeds.

Automatische transcripties

In al deze talen kan Apple Podcasts nu automatisch transcripties genereren voor podcasts die in de Podcasts-app beschikbaar zijn. Apple doet dit echter alleen als de makers zelf geen geschreven versie aanleveren. Om het transcript te bekijken, tik je op het tekstballon-icoontje linksonder, hetzelfde icoontje dat je ook in Apple Music ziet. Om de leesbaarheid te vergroten, wordt tekst die in realtime wordt uitgesproken, dikgedrukt weergegeven.

Nog niet alle Nederlandstalige podcasts zonder transcript hebben zo’n automatisch gegenereerd transcript, meldt iCulture. Apple zou de functie geleidelijk uitrollen, waardoor het enkele dagen tot weken kan duren voordat het grootste deel van de afleveringen is verwerkt en jij ze kunt zien. De tekst wordt overigens niet vertaald. Bij Engelstalige podcasts zijn de transcripties bijvoorbeeld in het Engels.

Bij de aankondiging van de transcriptiefunctie voor Apple Podcasts, gaf Apple aan dat iPhones en iPads op respectievelijk iOS 17.4 en iPadOS 17.4 moesten draaien. Als je iPhone of iPad al op deze of een nieuwere softwareversie draait, hoef je enkel nog af te wachten.

appleapple podcastsontspanningpodcasts

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen