Google Foto’s helpt binnenkort AI ontmaskeren
Tools met artificiële intelligentie worden alsmaar populairder. Ze zijn heel populair als het over productiviteit gaat, bijvoorbeeld om een korte tekst te helpen schrijven. Sinds kort is het ook een koud kunstje om zo’n AI-systeem afbeeldingen te laten bewerken of zelfs van meet af aan te laten genereren. Dat lukt steeds beter, waardoor het vandaag al moeilijk kan zijn om te bepalen wie een afbeelding maakte: was dat AI, of was dat een mens?
Die vraag wil Google binnenkort helpen beantwoorden. Volgens Android Authority is er een update onderweg naar de Google Foto’s-app die zo’n functie binnen handbereik moet brengen. De code voor de nieuwe functie staat al klaar, maar wordt voorlopig nog verborgen gehouden voor gebruikers. Op termijn zou de functie wel tevoorschijn moeten komen, en krijg je dus een handige manier om te bepalen bij welke afbeeldingen AI kwam kijken.
EXIF-data
Dat zou gebeuren in de vorm van accreditaties. Heeft Gemini een afbeelding gegenereerd? Dan komt daar automatisch een attributie aan vast te hangen: “Gemaakt met Google AI” of iets dergelijks, zal er dan te lezen zijn. Die informatie zit in de EXIF-data van afbeeldingen. Normaal gezien laat die EXIF-data weten waar, wanneer en met welke camera een afbeelding gemaakt werd, alsook met welke instellingen. Naast gps-gegevens in informatie over de camera-instellingen komt daar nu ook informatie over AI bij.
Ook afbeeldingen die gedeeltelijk bewerkt werden door AI, zouden zo’n EXIF-tag meekrijgen. Daar staat dan te lezen “Gegenereerd met AI in Google Foto’s” of iets dergelijks. Welke bewoording Google zal gebruiken is nog onduidelijk, maar vast staat al wel dat het onderscheid gemaakt kan worden. Gebruik je AI-functies om foto’s bij te werken, dan wordt dat anders aangegeven dan wanneer je de hele afbeelding door AI laat genereren.
Ook voor andere AI-systemen
De herkenningskunsten van Google Foto’s beperken zich niet tot Gemini en andere Google-tools. Volgens Android Authority zal Foto’s ook kunnen kijken naar de “compositeWithTrainedAlgorithmicMedia”-tag. Die wordt aan afbeeldingen gehangen als er outpainting of inpainting door AI gebeurde. Kortweg: werd de afbeelding uitgebreid door AI of werd er iets op bewerkt? Dan zal Google Foto’s dat kunnen zien.
De herkenningsfunctie is momenteel nog niet live, en het is nog niet duidelijk wanneer die arriveert. Hoe Google Foto’s om zal gaan met foto’s die geen EXIF-data over AI bieden, is bovendien nog niet duidelijk. Dat zal bepalend zijn voor hoe goed de functie werkt en vooral voor hoeveel vertrouwen je erin kan hebben.