Nieuws

Europese Unie vindt X niet belangrijk genoeg voor DMA

X twitter
© sdx15 / Shutterstock.com
De Europese Unie gaat X niet houden aan de Digital Markets Act. X is volgens de EU “geen belangrijke toegangspoort” voor bedrijven om consumenten te bereiken.

Vrijwel alle grote socialemediaplatformen die actief zijn in de Europese Unie, vallen onder de Digital Markets Act (DMA), waaronder Meta en TikTok. Voor X liep er nog een onderzoek om te bepalen of het bedrijf als gatekeeper aangemerkt kon worden. Dat onderzoek werd op 13 mei gestart, nadat X was geïnformeerd over het bereiken van de gatekeeper-grenswaarden. Volgens de Europese Commissie had het platform toen 45 miljoen maandelijkse gebruikers en 10 miljoen zakelijke gebruikers in de Europese Unie.

X ging daartegen in beroep en leverde bewijs voor het aantal actieve gebruikers. De socialemediagigant lichtte bovendien toe waarom “de online sociale netwerkdienst niet kan worden beschouwd als een belangrijke toegangspoort tussen bedrijven en consumenten.”

X valt niet onder de DMA, maar wel onder de DSA

De Europese Commissie verklaart na afloop van het onderzoek inderdaad overtuigd te zijn dat X niet aan die voorwaarde voldoet. Naast het onderzoeken van de standpunten van X heeft het dagelijkse bestuur van de EU ook de meningen van andere belanghebbenden overwogen. Dit leidt ertoe dat X niet wordt aangemerkt als gatekeeper en dus niet hoeft te voldoen aan de DMA.

Het onderzoeksresultaat heeft overigens geen impact op de Digital Services Act, waaraan X wel moet voldoen. Er lopen zelfs meerdere DSA-onderzoeken van de Commissie naar X. Deze zomer oordeelde de Commissie al dat de blauwe vinkjes op X mogelijk misleidend zijn. De DSA richt zich vooral op de content die op onlineplatformen verschijnt. Zo moeten bedrijven ervoor zorgen dat er geen illegale content verschijnt of dat jongeren niet (te) verslaafd raken aan de content.

Met de Digital Markets Act verlangt de EU daarentegen dat grote platformen zich openstellen voor andere partijen. WhatsApp (Meta) zal binnenkort bijvoorbeeld chatten met gebruikers van andere chatdiensten mogelijk maken. Ook Apple moet voldoen aan de DMA en moest iOS openstellen voor appwinkels van derden en andere betaalplatformen in de EU. Die regels zijn nu ook van toepassing op iPadOS, dat sinds versie 18 alternatieve appwinkels aanbiedt.

Bedrijven die niet aan de DMA voldoen, riskeren een boete van 10% van de wereldwijde jaaromzet. Voor de DSA kan de EU boetes tot 6% van de jaaromzet opleggen.

dmaDSAelon muskontspanningx

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600