Nieuws

Europese Commissie opent procedure tegen X na onderzoek

X
© iStock / Kenneth Cheung
Onderzoek van de Europese Commissie wijst uit dat X de DSA-regels mogelijk met de voeten treedt. Een procedure moet X in het gareel krijgen.

De Europese Commissie voert al langer onderzoek naar het sociaal netwerk van Elon Musk, X. Eurocommissaris Thierry Breton waarschuwde het platform in oktober, kort na de aanval van Hamas op Israël, nog dat het moet optreden tegen fake news en propaganda. Omdat dat niet voldoende gebeurde, opent de Europese Unie nu een procedure tegen X.

De procudere komt er dan ook officieel “omdat niet voldoende opgetreden wordt tegen illegale content en valse informatie”. Sinds de Europese Digital Markets Act (DMA) krijgen grote onlineplatformen meer verantwoordelijkheid over wat er op de platformen verschijnt, en verplicht Europa ze ook om hun diensten te modereren. Volgens de Europese Commissie gebeurt dat in het geval van X te weinig.

Het is de eerste keer dat de Europese Unie daadwerkelijk een formele procedure start omwille van de DSA-wetgeving. In het kader van die wetgeving moeten socialemediabedrijven regelmatig een transparantierapport naar buiten brengen. Ook moeten ze vragen van de Europese Commisie, indien die er zijn, kunnen beantwoorden. Het is op basis van die gegevens dat de EU nu meent dat een rechtszaak tegen X gegrond is.

Elon Musk is het oneens

X-topman Elon Musk is het natuurlijk niet eens met de bevindingen van de EU. Volgens Musk wil X net een veilige en inclusieve omgeving creëren voor gebruikers. Kort nadat het nieuws over de DSA-zaak bekendgemaakt werd, plaatste Musk nog een update over de zogenaamde Community Notes op zijn X-profiel: voortaan verschijnt er sneller een Community Note onder posts die dat vereisen.

Of dat voldoende is om aan de zorgen van de EU te beantwoorden lijkt onwaarschijnlijk. Europa neemt namelijk niet enkel de omgang van X met desinformatie en illegale content onder de loep, maar bekijkt ook of het platform voldoende transparant is en toegankelijk is voor onderzoekers.

Uitgelicht artikel DSA onderzoek EU start onderzoek naar X wegens desinformatie

Indien dat niet het geval is, kan dat flinke gevolgen hebben voor X. De boetes die de DSA voorziet gaan tot 6 percent van de wereldwijde jaaromzet. Verwacht wordt dat X, indien het zich niet aan de regels houdt, als voorbeeld zal gaan gelden. Het is namelijk de eerste keer dat de DSA effectief in een formele procedure resulteert.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business