Nieuws

EU start onderzoek naar X wegens desinformatie

DSA onderzoek
© iStock / iantfoto
De EU start een onderzoek naar X omdat het niet voldoende zou doen tegen haatspraak en illegale content.

Het stond in de sterren geschreven, maar nu gebeurt het echt: de EU is een onderzoek gestart naar X. Dat onderzoek moet bepalen of het sociale medium zich aan de DSA-verplichtingen houdt. X blijkt namelijk het favoriete medium voor wie desinformatie en fake news wil verspreiden.

Eerder deze week stuurde EU-commissaris Thierry Breton al een open brief aan Elon Musk. Daarin waarschuwt de commissaris dat X zich aan de DSA-regels moet houden. Sinds de aanvallen van Hamas op Israël circuleert er namelijk heel wat desinformatie, haatspraak en terroristische content op het platform. Die moet, volgens de regels van de DSA, zo snel mogelijk verwijderd worden. X moet dat soort posts ook actief tegenhouden. Volgens Musk, die in een antwoord vroeg om te concretiseren welke inbreuken op de wet X precies beging, is er geen vuiltje aan de lucht.

De EU start nu een officieel onderzoek naar X. Tegen 18 oktober moet het sociale medium alle documenten en data die daarvoor nodig zijn overmaken naar de EU. Volgens de Financial Times zou het de onderzoekers gaan om de protocollen die X tijdens crisissituaties hanteert. Als die niet rigoreus genoeg zijn, kan het sociale medium in de problemen komen. Momenteel zijn er op X heel wat beelden van het gewapende conflict. Alleen zijn heel wat van die beelden vals: ze werden elders opgenomen en komen in sommige gevallen zelfs rechtsreeks uit videogames.

Het EU-onderzoek naar X is het eerste in het kader van de DSA. Ook Mark Zuckerberg, CEO van Meta, kreeg afgelopen woensdag een brief van Thierry Breton. Ook daar vroeg hij om illegale content en haatspraak op Facebook en Instagram te verwijderen en monitoren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business