Nieuws

Eurocommissaris vraagt reactie van Zuckerberg over desinformatie rond Israël

Zuckerberg
© iStock
Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton heeft de brief gedeeld die hij aan Mark Zuckerberg verstuurde. Hij vraagt om een reactie van de Metabaas op de desinformatie op zijn platform rond Israël.

Eerder deze week ontving ook X-eigenaar Elon Musk al een brief van de Eurocommissaris, om dezelfde reden. Beide heren worden verzocht om uitleg te verschaffen over wat hun platform onderneemt om de desinformatie rond de oorlog in Israël tegen te gaan.

Via de Amerikaanse nieuwszender CNBC krijgen we de correspondentie aan Zuckerberg te lezen. Breton geeft de Facebookoprichter 24 uur de tijd om te reageren. In de brief geeft de EU-waakhond ook aan dat Meta zichtbare verbeteringen heeft doorgevoerd op vlak van contentmoderatie, maar tegelijkertijd uit Breton zijn bezorgdheid over desinformatie (en deepfakes) op de platformen van Meta, te midden van de bloederige oorlog tussen Israël en Hamas.

Digital Services Act

“In de context van recente ontwikkelingen wil ik herinneren aan de precieze verplichtingen rond contentmoderatie onder de EU Digital Services Act (DSA)”, steekt Breton van wal in zijn brief. “Om te beginnen zien we na de terroristische aanval van Hamas op Israël felle uitschieters van desinformatie en illegale content op socialmediaplatformen. “Mag ik u vragen om erg waakzaam te zijn en de regels uit de DSA strikt na te leven? Tijdige en gemotiveerde, objectieve tussenkomsten zijn nodig. Ik dring er sterk op aan om te controleren of uw systemen effectief zijn”, klinkt het.

“We hebben gemerkt dat er wel degelijk stappen zijn ondernomen door Meta om maatregelen te installeren, in de aanloop naar de verkiezingen in Slowakije, zoals de nauwere samenwerking met onafhankelijke autoriteiten, een snellere responstijd en verbeterde factchecking”, geeft Breton ook aan in de brief.

Deepfakes

“Echter, we zijn ook erg bezorgd over deepfakes en andere, digitaal bewerkte content die mogelijk grote gevolgen kan hebben in de wereld. Een aantal van die deepfakes blijven circuleren op uw platformen. Het risico op de verspreiding van fake news nemen we in het kader van de DSA heel ernstig.

Breton besluit door te vragen dat Zuckerberg “zonder vertraging” communiceert met het team van de EU over de details van de maatregelen die Meta ondernomen heeft om deepfakes en desinformatie een halt toe te roepen.

“Mijn team zit er kort op en zal weldra met een specifiek verzoek komen over verschillende issues rond het naleven van de DSA die onmiddellijke aandacht vereisen”, sluit de Eurocommissaris de brief af. “De DSA is er nu eenmaal om de vrije meningsuiting te beschermen tegen arbitraire beslissingen en tegelijkertijd beschermt ze onze burgers en democratieën”, besluit Breton.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business