Nieuws

EU waarschuwt Elon Musk voor desinformatie op X

X
© iStock / Kenneth Cheung
De Europese Unie waarschuwt Elon Musk. In een open brief, die EU-commissaris Thierry Breton op X plaatste, vraagt de EU om waakzamer te zijn voor desinformatie.

De EU en Thierry Breton winden er geen doekjes om: “na de terroristische aanval van Hamas op Israël zien we aanwijzigingen dat X/Twitter gebruikt wordt om illegale content en desinformatie te verspreiden in de EU” . Het is niet de eerste keer dat Twitter zo’n waarschuwing krijgt: eerder onderzoek wees al uit dat X veruit het meest populaire platform is om desinformatie op te delen. Van alle desinformatie die in dat onderzoek gevonden werd, was ongeveer de helft van X afkomstig.

De EU herhaalt de vraag aan Musk, als aanspreekpunt voor het sociale medium: “zorg ervoor dat je systemen effectief werken en rapporteer dan welke maatregelen daarvoor genomen werden aan mijn team”. Dat is geen gekke vraag: in principe is het sociale medium X daar al toe verplicht dankzij de DSA-wetgeving.

X moet optreden tegen desinformatie

Er wordt vooral gevraagd dat X duidelijker communiceert over zijn contentpolicies en dat deze consequent toegepast worden. Illegale content die op het platform circuleert moet bovendien zo snel mogelijk verwijderd worden. Voorkomen is natuurlijk beter: Breton draagt X ook op om ervoor te zorgen dat die desinformatie minder makkelijk de weg naar X vindt.

Twitter werd destijds groot omdat het platform toeliet om snel nieuws op te pikken, met name van conflicten elders in de wereld. De informatie op het platform wordt echter steeds minder betrouwbaar. Verschillende organisaties melden dat er veel fake news op Twitter verschijnt, met beelden die uit het verleden of zelfs uit videogames geput worden.

Musk geeft antwoord

Als antwoord op de brief haalt Musk de spreekwoordelijke schouders op: “Ons beleid is dat alles opensource en transparant is […]. Lijst alstublieft de inbreuken van X waar u naar alludeert op, zodat het publiek ze kan zien”. Met andere woorden: volgens Musk is er niets aan de hand. Breton countert: “U bent zich bewust van meldingen van gebruikers – en authoriteiten – over fake nieuws en de verheerlijking van geweld”. De EU-commissaris voegt er nog aan toe dat de EU de DSA-wetten rigoreus zal afdwingen.

Uitgelicht artikel X is het grootste socialmediaplatform… voor desinformatie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business