Nieuws

OnePlus lanceert OxygenOS 15 op 24 oktober, dit is er al bekend

OnePlus Nord
© Unsplash/Vinit Vispute
OnePlus heeft donderdag bekendgemaakt dat OxygenOS 15 op 24 oktober onthuld wordt. De update naar Android 15 biedt allerlei AI-features.

OxygenOS 15 zal, zoals gebruikelijk, gebaseerd zijn op OPPO’s ColorOS-software, waarvan de nieuwste versie inmiddels is onthuld tijdens de OPPO Developer Conference 2024 in China. De ‘westerse’ versie daarvan, genaamd OxygenOS, laat nog iets langer op zich wachten en wordt op 24 oktober onthuld, mogelijk gelijktijdig met de presentatie van de OnePlus 13 voor de Chinese markt.

Onderscheidende visuele stijl en AI

OnePlus geeft vooralsnog weinig details vrij over de update naar Android 15. Bekend is dat het OS gebruiksinzichten combineert met nuttige AI-functies en een onderscheidende visuele stijl. Die visuele stijl is met OxygenOS 15 ‘volledig herzien’, schrijft OnePlus, en ligt in lijn met de ‘Never Settle’-mentaliteit van het merk.

Nieuw design ColorOS 15
© OPPO

We durven al een gokje te wagen over de AI die OnePlus met OxygenOS 15 introduceert, waaronder de komst van Circle to Search. Hoewel die functie aanvankelijk exclusief was voor Google- en Samsung-telefoons, wordt deze sinds kort ook door Xiaomi-toestellen ondersteund. Mogelijk brengt dit ook Googles Gemini Nano-LLM met zich mee. Dat AI-model draait lokaal op de telefoons en kan zo diverse AI-functies uitvoeren.

Overigens is dit niet de eerste keer dat OnePlus AI toevoegt aan OxygenOS. Dit voorjaar introduceerde het al de AI Eraser om objecten uit foto’s te verwijderen. Moederbedrijf OPPO biedt inmiddels een uitgebreider scala aan AI-mogelijkheden, waaronder de mogelijkheid om vergaderingen samen te vatten. Een deel van deze functies wordt ook aangedreven door Googles AI. Dat is niet echt een verrassing – dit voorjaar kondigden de smartphonefabrikanten al aan samen te werken met Google aan exclusieve AI-functies.

Gebaseerd op ColorOS

Over het design hoeven we waarschijnlijk ook niet te speculeren. Doorgaans is dat identiek aan ColorOS, waarvan de Android 15-versie al is uitgebracht. In ColorOS 15 heeft OPPO onder meer het meldingenpaneel aangepast: meldingen en instellingen zijn voortaan van elkaar gescheiden. Verder zijn er nieuwe icoontjes en schaduweffecten, en is er flink gesleuteld aan de animaties en de snelheid van het systeem. Dit laatste moet ertoe leiden dat apps tot 18% sneller aanvoelen en tot 26% sneller worden geïnstalleerd.

OxygenOS nieuw meldingenpaneel
© OPPO

Voorlopig blijft het gissen naar de mogelijke releasedata. OPPO begint al in november met de uitrol van ColorOS 15, ook voor Chinese OnePlus-telefoons. Waarschijnlijk volgt OxygenOS 15 niet veel later.

aimobieloneplusoxygenosoxygenos 15

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600