Vanaf iOS 18.2 werken webapps ook met browsers van derden
Nu de Release Candidate-versie van iOS 18.1 beschikbaar is, heeft Apple woensdag meteen de bètafase van iOS 18.2 gestart. Hoewel de focus ligt op nieuwe Apple Intelligence-features, is er ook een belangrijke wijziging voor Europese iOS-gebruikers. Vanaf iOS 18.2 kunnen webapps namelijk gebruikmaken van browserengines van derde partijen. Stel je voor dat Google ooit de Chromium-engine naar iOS brengt; dan zou een webapp daar ook gebruik van kunnen maken, is het idee.
Momenteel is dat echter nog niet mogelijk. Webapps draaien sinds hun introductie op iOS uitsluitend in de WebKit-engine. Dit betekent dat gebruikers afhankelijk blijven van Apple, terwijl de EU met de DMA Apple heeft verplicht om deze afhankelijkheid weg te nemen. Dat verandert met iOS 18.2, zoals beschreven in een nieuwe API voor ontwikkelaars. Hierdoor biedt de ervaring van een webapp dezelfde kwaliteit als die van de browser waarmee de webapp is gemaakt.
De vraag is echter hoeveel dit op dit moment oplevert. Voor zover bekend maken grote browserontwikkelaars zoals Google (Chrome) en Mozilla (Firefox) nog steeds gebruik van Apples WebKit-engine. Of dit ooit zal veranderen, hangt waarschijnlijk af van de plannen van Apple. Voorlopig is de mogelijkheid alleen beschikbaar in Europa, waardoor browserontwikkelaars niet snel geneigd zullen zijn hun browserengine naar iOS te brengen. Ze zouden dan namelijk twee browsers moeten onderhouden: één voor Europa en een andere voor de rest van de wereld.
Qua functionaliteit moeten webapps die gebruikmaken van andere browserengines hetzelfde werken als die via WebKit. Dit betekent dat ze als afzonderlijke icoontjes op het startscherm van iOS verschijnen en gebruik kunnen maken van de Web Push API om meldingen naar gebruikers te sturen. Hiervoor moet een webapp echter eerst toestemming vragen, net als een reguliere iOS-app.
Apple Intelligence
Naast de aanpassingen voor webapps voegt Apple ook verbeteringen toe aan de Writing Tools-functie van Apple Intelligence. Vanaf iOS 18.1 is deze functie beschikbaar in apps die de standaard tekstengine van Apple gebruiken, maar met de komst van versie 18.2 wordt dit uitgebreid naar alle apps die de Writing Tools-API implementeren.
Bovendien komen tools zoals Image Playground, Genmoji, de ChatGPT-integratie voor Siri en Visual Search naar de iPhone 16.
Voorlopig is de bètaversie alleen bedoeld voor Apple-apparaten die geschikt zijn voor AI. Dit geldt voor de iPhone 15 Pro (Max) en nieuwer, en voor iPads met de Apple Silicon M1- of A17 Pro-chipsets en nieuwer.