Nieuws

OnePlus lanceert OxygenOS 15 voor huidige en nieuwe smartphones

OnePlus kondigt OxygenOS 15 aan, een update gebaseerd op Android 15 die het mobiele besturingssysteem verbetert op vlak van snelheid, AI en ontwerp.

OxygenOS is al jaar en dag het besturingssysteem dat OnePlus gebruikt om hun smartphones van net dat beetje meer functionaliteit te voorzien dan mogelijk bij stock Android. Over de jaren heen zijn de verschillen met ColorOS van moederbedrijf OPPO weliswaar kleiner geworden en omdat die update eerder al was aangekondigd, was er al grotendeels bekend wat we van OxygenOS 15 kunnen verwachten

AI staat centraal in OxygenOS 15

Net zoals dat het geval is bij zowat elk ander smartphonemerk, staat AI in 2024 centraal. Dit heeft grotendeels te maken met de lancering van Android 15, dat Google Gemini een uitgebreidere rol geeft als de standaard virtuele assistent en heel wat functionaliteit toevoegt, waaronder Intelligent Search – om efficiënter te zoeken op je toestel en in bestanden – en Circle to Search, dat je iets op je scherm laat aanduiden en het dan opzoekt. 

Elk merk voegt vervolgens zelf eigen AI-schil toe. Xiaomi gebruikt in de 14T Series bijvoorbeeld AI om nachtfoto’s te verbeteren en OnePlus introduceert met OxygenOS 15 OnePlus AI. Ook dit model vertaalt zich in betere foto’s. Zo kan AI Detail Boost foto’s in lage resolutie upscalen naar scherpe 4K-beelden en maakt AI Unblur van wazige foto’s een bruikbaar beeld. AI Reflection Eraser maakt dan weer komaf met vervelende reflecties in glas. Welke van deze tools echt bruikbaar zullen zijn valt af te wachten. Sommige van de AI innovaties die we al zagen bij de OnePlus Nord 4 maakten niet meteen indruk, terwijl andere dan wel weer nuttig waren. 

Sneller en kleiner besturingssysteem

De meest innovatieve toevoeging van OxygenOS 15 is ongetwijfeld de introductie van Parallel Processing, een technologie die animaties verbetert wanneer ze plots afgebroken worden. Je hebt ongetwijfeld al wel eens gemerkt dat animaties niet helemaal mee zijn wanneer je bijvoorbeeld een verkeerde app opent en deze meteen weer sluit en een nieuwe opent. Dit gebeurt omdat zulke animaties één voor één uitgevoerd worden en dus abrupt gestopt moeten worden als je een nieuwe actie begint. Parallel Processing brengt daar verandering in en laat meerdere acties tegelijkertijd toe. De ene app zal zich zo bijvoorbeeld nog aan het minimaliseren zijn, terwijl de volgende zich tegelijkertijd aan het openen is. Het resultaat is een vlottere animatie en tijdswinst en dit valt perfect binnen het fast & smooth motto van OnePlus. OnePlus laat ook weten dat OxygenOS 15 tot twintig procent kleiner zal zijn dan OxygenOS 14, wat meer opslag betekent voor foto’s en video’s van gebruikers.

Verbetere visuele ervaring

OxygenOS 15 komt verder nog met tal van visuele verbeteringen. Het lijstje is lang en bevat onder meer nieuwe animaties voor de vingerafdruksensor en het opstarten, nieuwe icoontjes en verbeteringen aan de menu’s en het notificatiecentrum. Samengevat zal het makkelijker worden om je eigen persoonlijkheid uit te drukken met je telefoon.

Nieuwe animaties OxygenOS
OnePlus zorgt met OxygenOS 15 voor meer ontwerpmogelijkheden. Beeld: OnePlus

OnePlus brengt ook Open Canvas voor het eerst naar candybar smartphones, nadat de multitaskingtechnologie zijn meerwaarde al toonde op de OnePlus Pad 2 en OnePlus Open. Een nieuwe “Share with iPhone”-functie zal iedereen die vrienden of familie met een Apple-toestel ongetwijfeld kopzorgen besparen wanneer er nog eens foto’s gedeeld moeten worden. Hiervoor moet wel een iOS-app geïnstalleerd worden. 

De Open Beta van OxygenOS 15 zal vanaf 30 oktober beginnen uitrollen naar OnePlus 12-toestellen en er wordt verwacht dat het besturingssysteem standaard zal zijn op de binnenkort beschikbare OnePlus 13. Nieuwe AI-toepassingen zullen dan weer beschikbaar zijn tegen eind november. 

mobieloneplus

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600