Reviews

OnePlus Open review: de nieuwe standaard voor foldables

Beeld: OnePlus
Voordelen
Super vlot wisselen tussen schermen
Scherpe prijs/kwaliteit
Vouw amper zichtbaar
Handig multitasken
Nadelen
Nog niet alle apps geoptimaliseerd
Dikker dan sommige concurrenten
Aanbevolen prijs: €1.799
Waar te koop?

OnePlus Open 512GB Groen 5G

Totaalscore 9
Met de OnePlus Open zet OnePlus een nieuwe standaard voor onze verwachtingen wanneer het op foldables aankomt. De vouwbare smartphone weet op alle vlakken te overtuigen, zelfs met het prijskaartje.

“Dit is de beste foldable op de markt” zei Bingo Liu recent in een interview met onze redactie, en daar loog de CEO van OnePlus in Europe zeker niet over. De OnePlus Open is de eerste vouwbare smartphone (foldable) die op alle vlakken goed weet te scoren. Dat zegt wat, want de concurrentie is niet de minste met toestellen zoals de Galaxy Z Fold 5 en Pixel Fold op de markt. Beide lagen echter niet helemaal comfortabel in de hand en laat OnePlus nu net de expert zijn op vlak van gebruikerservaring.

© OnePlus

Meest betaalbare foldable

De tussentitel hierboven had ook “de goedkoopste foldable” kunnen zijn, maar met een prijskaartje van 1.799 euro is de OnePlus Open niet meteen goedkoop te noemen. Toch weet OnePlus opnieuw een telefoon in de markt te zetten als een ‘flagship’ killer. De OnePlus Open kost niet alleen 100 euro minder dan het basismodel van bovenstaande concurrenten, je krijgt meteen ook 512 GB aan opslag, terwijl dat je anders nog eens enkele honderd euro meer zou kosten. Prijs-kwaliteit maakt de OnePlus Open zich dus heel sterk. De telefoon komt met 16 GB RAM en is hier alleen beschikbaar in de groene kleurvariant genaamd Emerald Dusk, terwijl er in sommige andere regio’s ook een ‘Voyager Black’-variant is met een achterkant van vegan leer. De groene variant past alvast mooi bij het design van de OnePlus Pad en OnePlus Buds Pro, die eerder dit jaar gelanceerd werden. 

© OnePlus

Aangename boekvorm

Over het ideale formaat van een boekvormige (tabletvormige) foldable kan gediscussieerd worden, maar de OnePlus Open komt alvast heel dicht in de buurt. In heel wat situaties wil je een foldable immers als een gewone (candy bar) smartphone kunnen gebruiken om snel iets na te kijken. Het is dan ook ideaal dat de OnePlus Open met zijn 20:9 beeldverhouding quasi identiek is aan de 20.1:9 verhouding van de OnePlus 11. Van bovenaf bekeken zie je dan ook het verschil niet met een klassieke smartphone. 

Kijk je vanuit een andere hoek, dan merk je wel meteen dat er meer aan de hand is. Wie geen foldable verwacht, zou denken dat het om een van die smartphones met een powerbankhoesje gaat. Met 12 millimeter is de OnePlus Open immers aardig dik te noemen. Dit is meteen ook het enige echte minpunt dat we kunnen opmerken. Het voelt immers aan alsof je steeds twee smartphones in je broekzak hebt steken (iets dat als techjournalist weleens vaker voorvalt).

Het camera-eiland is vooral schuldig. Het is dan ook een van de grootste die we al zagen op een smartphone. Er is namelijk ruimte nodig om premium camera’s toe te voegen aan een vouwbare smartphone. Andere foldables vermijden zo’n groot camerablok door minder indrukwekkende camera’s te gebruiken. Op die manier is het natuurlijk een trade-off die we graag maken, want de camera’s op de OnePlus Open zijn fantastisch.

© OnePlus

Vouw je de telefoon open, dan ben je het formaat ook meteen vergeten wanneer je het prachtige display begint te gebruiken. De vouwlijn is het meest kwetsbare punt van een vouwbare telefoon, maar wat opvalt is dat deze bij de OnePlus Open bijna onzichtbaar is. Beweeg je je vinger over het midden van de telefoon dan voel je hem wel, maar je moet de telefoon al in een bepaalde hoek naar het licht kantelen om de plooi ook echt te zien. Een hele geruststelling.

Ook het scharnier stelt ons gerust en is heel aangenaam in gebruik. De telefoon plooit open zonder te stroef te zijn en de weerstand voelt consistent aan tijdens de hele beweging van gesloten naar open (en weer terug). Vlak op tafel kan je de OnePlus Open niet leggen door het camera-eiland, maar daar zagen we ook zelden de nood voor. Wel plaatsten we de telefoon soms in een hoek van 90 graden, wat prima werkt bij het kijken van Netflix op de trein, of bij het gebruiken van de camera-app, die hiervoor werd aangepast. We hoefden nooit te vrezen dat de OnePlus Open plots zou open- of dichtklappen. 

De vingerafdrukscanner zit in de aan/uit-knop en werkt naar behoren, al vertrouwden we vooral op gezichtsherkenning. We zijn heel blij dat OnePlus ook de alert-slider niet achterwege heeft gelaten zoals op de OnePlus 10T. Deze is van essentieel belang voor de user experience en werkt dan ook weer prima om snel je telefoon op stil, trillen, of luid te zetten. 

Premium schermervaring, zoals verwacht

OnePlus toonde ons in het verleden al meermaals dat hoogwaardige displays het verschil kunnen maken. Het meest recente voorbeeld is natuurlijk de OnePlus Pad, die indruk wist te maken met zijn prachtig heldere IPS lcd-beeldscherm (en ook de rest van het design). We hebben hier te maken met een coverscherm van 6,3 inch met LTPO 3.0-technologie, dat voor energiebesparing terug kan schakelen naar een 10Hz always-on-modus. Het binnenste display is 7,82 inch en biedt je bijna net zoveel schermruimte als een iPad Mini, zij het wel met bijna vierkante beeldverhoudingen van 1.0758:1. Door deze afmetingen krijg je voor het gevoel ook meer schermruimte dan bij de concurrentie.

Beide displays beschikken over een maximale verversingssnelheid van 120Hz. Het coverscherm kan dynamisch wisselen van 10 tot 120Hz, het hoofddisplay doet iets beter met 1 tot 120Hz.

De piekhelderheid van de OnePlus Open ligt met 2.800 nits enorm hoog, veel hoger dan de 1.300 nits van de OnePlus 11. In veel gevallen bleek 40 procent helderheid voor ons ideaal, maar in daglicht is de extra helderheid zeer welkom. 

OxygenOS vouwt prima

Wie OnePlus zegt, denkt meteen aan OxygenOS. Het besturingssysteem moet zorgen voor de ‘fast & smooth’-identiteit van OnePlus en het is dan ook belangrijk dat de extra schermoppervlakte van de OnePlus Open probleemloos gebruikt kan worden. OnePlus laat hier gelukkig geen steken vallen. Dat merk je al meteen bij het wisselen tussen het coverdisplay en het hoofddisplay. De transitie tussen beide gaat zonder problemen, ongeacht de app die je gebruikt. 

De enige opmerking die we hebben, is dat niet alle apps al volledig geoptimaliseerd zijn voor het vierkante hoofdscherm. OnePlus werkte hiervoor nauw samen met Google en andere softwarepartners, maar enkele zijn duidelijk nog niet helemaal mee. Disney+ en Netflix draaien bijvoorbeeld standaard 90 graden, waardoor je de hele telefoon moet draaien. Amazon Prime en YouTube werken wel zoals het hoort. We merkten ook dat bij Hearthstone de schermranden buiten beeld vallen, waardoor de game niet speelbaar is. Wel kan je ervoor kiezen om de game in windowed mode te spelen op het grote scherm, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Uiteraard ligt de oorzaak hiervan bij de 10 jaar oude Blizzard-game en niet bij OnePlus. Ook bij Instagram was het niet meteen een verrassing dat de app regelmatig vastliep en beelden veel te groot toont. Meta heeft na jaren nog steeds geen iPad-app gelanceerd en een gebrekkige ondersteuning voor foldables was dan ook te verwachten. TikTok werkt overigens prima.

© OnePlus

Waar OnePlus de ontwikkeling zelf in handen heeft werkt alles prima en multitasking met de OnePlus Open is dan ook een heerlijk vlotte ervaring. Apps naast elkaar openen kan makkelijk door ze vanop de taakbalk (lekker handig, zo’n desktopervaring) naar je scherm te slepen of door de slimme zijbalk te gebruiken, die we ook al super handig vonden op de OnePlus Pad. Als twee apps niet genoeg is, kan ook nog een derde exemplaar toevoegen. Zo kan je bijvoorbeeld Messenger en WhatsApp naast elkaar openen en daaronder Google Chrome. Met een simpele tik wissel je tussen de twee tabs. Wat ook enorm handig is, is dat app-groepen die je creëert in de taakbalk verschijnen en je deze als snelkoppeling kan opslaan op je thuisscherm. Wij brachten een aantal van deze opstellingen samen in een map en dat werkte heerlijk. Stylus support ontbreekt, maar omdat de OnePlus Open niet echt vlak te gebruiken is, maakt dat weinig uit. 

We synchroniseerden ook de OnePlus Open en Pad voor nog meer mogelijkheden, zoals het snel doorsturen van foto’s gemaakt op de smartphone naar de tablet. Leuk als je snel nog enkele foto’s aan een review wil toevoegen.

Beste camera’s in een foldable

Zoals we eerder al aanhaalden, offeren veel producenten fotokwaliteit op om hun foldable toch maar zo dun mogelijk te kunnen maken. OnePlus volgt deze logica gelukkig niet en heeft de OnePlus Open voorzien van hun beste smartphonecamera tot nu toe en tegelijkertijd ook de beste camera’s in een foldable (tot nu toe).  

De OnePlus Open heeft achteraan drie camera’s. Centraal staat de 48 MP Sony LYTIA-T808-sensor. Lytia staat bekend als een ‘pixel stacked’-sensor, en het is de eerste keer dat we deze in een foldable zien. De sensor stapelt pixels in twee lagen in plaats van één laag, zoals dat bij een Sony IMX-sensor het geval is. Er is dus meer ruimte voor pixels en de lichtgevoeligheid wordt flink verhoogd, waardoor fotograferen in weinig licht nog beter gaat. Dit heeft een beter dynamisch bereik en betere beeldkwaliteit tot gevolg, zonder dat er een grotere sensor nodig is. Hierdoor blijft het camera-eiland van de OnePlus Open dus nog relatief beperkt.

Naast de hoofdcamera vind je aan boord van de OnePlus Open een 64 MP-telefotocamera met een 3 keer optische zoom en 6 keer (lossless) in-sensor zoom. Je hebt dus heel wat bereik zonder dat je onmiddellijk moet inboeten aan kwaliteit. Ook aan boord vinden we een 48 MP-ultrawidecamera met een beeldhoek van 114 graden. 

Op het coverdisplay vinden we ook nog eens een 32 MP-selfiecamera en op het hoofddisplay een 20 MP exemplaar. Deze laatste is handig voor videogesprekken, maar door de opengeklapte afmetingen van de telefoon raden we het af om zo selfies te maken. Dit gaat beter met één hand wanneer de telefoon dichtgeklapt is.

Functionaliteit en beeldkwaliteit 

Sinds OnePlus enkele jaren geleden is beginnen samenwerken met Hasselblad, is de kwaliteit van de gemaakte foto’s met grote sprongen vooruitgegaan. We herinneren ons nog goed de overgesatureerde foto’s van de eerste generaties OnePlus-telefoons, maar ook de eerste voorzichtige wijzigingen aan het kleurenpallet bij de OnePlus 9 Pro. Naast deze kleurtechnische samenwerking stond ook de sensortechnologie niet stil en de combinatie van beide maakt dat OnePlus ondertussen met de beste camerasmartphones op de markt kan concurreren. Het enige dat vooralsnog ontbreekt is krachtige AI-functionaliteit.

Foto’s gemaakt met de OnePlus Open zien er zeer natuurlijk en levensecht uit en zijn meteen klaar om te delen op sociale media. De telefoon verschilt daarin van de Sony Xperia 1 V, die ook zeer natuurlijke foto’s maakt, maar duidelijk gericht is op het achteraf bewerken van deze foto’s. OnePlus richt zich op een breder publiek dan enkel fotografen en daarvoor zijn de afgeleverde foto’s meteen goed. De hoofdcamera levert zeer scherpe beelden van hoge kwaliteit af en de portretmodus zorgt voor aangenaam zacht bokeh, dat vergelijkbaar is met de kwaliteit van een systeemcamera met een primelens. 

Gebruiken we de telefotolens, dan merken we inderdaad weinig kwaliteitsverlies bij 3x zoomen en ook bij 6x maak je nog steeds kwalitatieve foto’s. Zelf vonden we niet echt veel situaties waarin 6x zoomen van pas kwam. Het is leuk om te hebben, maar we raden je aan om gewoon wat dichterbij te wandelen als dat mogelijk is en te fotograferen met de hoofdcamera voor het allerbeste resultaat. Ook over de ultrawidecamera zijn we zeer tevreden, 114 graden is daarbij een prima beeldhoek.

Op het vlak van mogelijkheden mogen we ook niet klagen. Naast de gebruikelijke foto- en videomodus en de portret- en nachtmodus, vinden we in de camera-app een modus voor panorama’s, slow motion, long exposure en timelapses. Ook de Hasselblad Xpan-modus is nog steeds aanwezig voor foto’s in een andere verhouding. Dual view video, waarbij je met de voor- en achtercamera tegelijk opneemt, kan ook al eens handig zijn. In selfiemodus vind je ook nog tal van retouch mogelijkheden, voor het aanpassen van je huidtextuur, je neus of zelfs je ogen. Deze zullen niet door iedereen gebruikt worden, maar er is zeker een doelgroep voor. 

© OnePlus

Ook leuk is dat je met de telefoon opengevouwen het coverdisplay kan gebruiken om een selfie te maken met de hoofdcamera. Deze functionaliteit gebruikten we vaak om de best mogelijke foto’s te bekomen. Daarnaast kan je de OnePlus Open ook 90 graden dichtvouwen om te fotograferen. Het gedeelte dat rechtop staat geeft je een preview van je foto, het deel dat vlak ligt geeft je controle over de camera’s. Heel handig, zeker als je vanuit een laag standpunt wil fotograferen. Een andere manier van fotograferen is met de smartphone open en de linkerhelft van het scherm als galerij, zodat je meteen de laatst gemaakte foto in het groot kan bekijken. OnePlus haalt zo het meeste uit de mogelijkheden van een vouwbare telefoon.

Fast & smooth prestaties

De OnePlus Open gebruikt de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-chip en dat maakt er een van de laatste smartphones van het jaar van die met Qualcomms beste chip wordt gelanceerd. Dat is overigens wel opvallend, aangezien de OnePlus 11 de eerste telefoon was met deze processor. Een Snapdragon 8 Gen 3-chip had natuurlijk leuk geweest, maar de telefoon is meer dan snel genoeg. De interface werkt fast and smooth en we merkten geen vreemde haperingen op. Gamen op displays zoals die van de OnePlus Open is fijn en bijna altijd een meerwaarde. 

Ondanks al deze extra schermruimte gaat de 4.805mAh-batterij goed mee. Reken bij gemiddeld gebruik op ongeveer een dag aan batterijduur. Ga je veel gamen of gebruik je de telefoon lange tijd op een hoge helderheid, dan gaat ze wel een pak sneller leeg. Gelukkig is de telefoon voorzien van 67W-snelladen via SUPERVOOC en duurt het nooit echt lang voor je batterij is opgeladen. Van 0 tot 100 procent doe je al in 42 minuten volgens OnePlus. Draadloos opladen ontbreekt en hoewel daar de voorbije weken heel wat discussie over was, bevinden wij ons in het kamp dat er niet echt een groot voordeel in ziet. Leuk om te hebben, maar niet essentieel.

“De OnePlus Open is de ideale all-rounder voor zij die een telefoon en tablet in één willen.“

OnePlus Open: eindoordeel

We haalden in de intro al aan dat Bingo Liu niet loog toen hij de OnePlus Open de beste foldable op de smartphonemarkt noemde. Het toestel levert de beste vouwbare ervaring af die we tot nu toe gezien hebben en voegt daar ook nog eens een uitstekende camera aan toe. De OnePlus Open is zo de ideale all-rounder voor zij die een telefoon en tablet in één willen.

mobieloneplusoneplus openReviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken