Reviews

OnePlus Buds Pro 2 review: Boordevol functionaliteit

Voordelen
Heel veel mogelijkheden
Zen modus
Knijpbediening
Nadelen
Middentonen kunnen beter
Batterijduur slechts gemiddeld
Aanbevolen prijs: €179
Waar te koop?

OnePlus Buds Pro 2 - Écouteurs sans fil avec jusqu'à 39 heures d'autonomie, Réduction de bruit intelligente et Spatial Audio - Garantie Fabricant de 2 ans - Obsidian Black

Last Amazon price update was: 18 maart 2024 11:19 11:19
Totaalscore 8
De OnePlus Buds Pro 2 zijn de tweede generatie premium oortjes die de smartphonefabrikant op de markt brengt.

Ondertussen is het alweer van 2021 geleden dat OnePlus voor het eerst op de markt kwam met de pro-line-up van hun draadloze oortjes. Bij TechPulse prezen we de OnePlus Buds Pro voor hun uitstekende geluidskwaliteit, maar moesten we concluderen dat de ruisonderdrukking beter kon. Hoe zit dat met deze tweede generatie? 

Specificaties OnePlus Buds Pro 2

  • Driver: 11 mm + 6 mm dynamische driver
  • Gewicht: 4,9 gram (oortjes), 47,3 gram (oplaadcase)
  • Frequentierespons: 20Hz – 40kHz
  • Batterijduur: 9 uur (oortjes), 30 uur (oplaadcase)
  • Connectiviteit: Bluetooth 5.3, LE Audio, LHDC
  • ANC: Ja
  • Waterbestendigheid: IP55

Design

De OnePlus Buds Pro 2 zien er grotendeels hetzelfde uit als de eerste generatie en dat vinden wij prima. Het design is gedeeltelijk mat en gedeeltelijk glanzend en dat ziet er (vooral in de groene kleurvariant) erg stijlvol uit. Helaas ontbreekt in Europa de witte variant.

OnePlus heeft een van onze favoriete functies van de AirPods Pro overgenomen: de “knijpbediening” via de steeltjes, wat heel vlot werkt. Je knijpt één keer om af te spelen of te pauzeren, je houdt je vingers ingedrukt om te wisselen tussen de transparantiemodus en de actieve noise-cancelling, je knijpt twee keer om naar het volgende nummer te gaan en drie keer om naar het vorige nummer te gaan.  We zijn fan van dit type bediening omdat het ook werkt als je handschoenen aan hebt en je tikt de oortjes ook niet steeds dieper je oor in. Per ongeluk een actie uitvoeren gebeurt ook bijna nooit. 

De oortjes wegen met 4,9 gram amper iets, wat erg fijn is als je ze wil gebruiken voor langere luistersessies en ze blijven daardoor ook beter in je oor zitten. Over het algemeen zitten de OnePlus Buds Pro 2 erg comfortabel, maar we merkten wel dat de oortjes iets te flexibel kunnen zijn. Ze hadden dus net iets steviger in onze oren kunnen zitten, wat er ook voor zou zorgen dat er minder omgevingsgeluid naar binnen lekt. Dit laatste valt wel enkel op als je niet naar muziek aan het luisteren bent. 

De oplaadcase van de OnePlus Buds Pro 2 is volledig gemaakt van mat plastic, en ziet er goed uit. Laat je de case vallen, verwacht dan wel snel krassen. De case had nog wat kleiner gemogen, maar het formaat is niet echt een probleem. Via usb-c kan je ze opladen in ongeveer twee uur. In de eerste 10 minuten laad je dankzij fast charge wel al 10 uur aan batterij bij. 

Heel veel mogelijkheden

De OnePlus Buds Pro 2 beschikken over heel wat verschillende functies, waaronder op vlak van creativiteit. Het aanbod is op dit vlak echt geweldig. De oortjes maken gebruik van Bluetooth 5.3 en hebben ondersteuning voor Bluetooth LE Audio (zo ze zijn alvast klaar voor de toekomst). De Buds beschikken ook over audiocodec LHDC 5.0 waarmee er ook High-Res Audio kan worden afgespeeld als je verbonden bent met een ondersteund apparaat (zoals de OnePlus 11). Je kan Hi-Res Audio aanzetten in de instellingen. 

Als je een OnePlus-telefoon hebt, dan kan je in de instellingen (in het Bluetooth-menu) nog meer aanpassingen doen aan het geluidsprofiel. Zo kan je een gehoortest doen, waarbij je moet reageren op geluiden van verschillende frequenties om te bepalen welke frequenties je het beste kan horen. Het geluidsprofiel wordt dan aangepast aan de hand van jouw gehoor. Dit is de ‘Golden Sound’-optie in de instellingen en is zeker het proberen waard. 

Je kan ook een optie activeren om de actieve noise-cancelling aan te passen. Dat gebeurt dan automatisch binnen 30 seconden als je de oortjes in hebt. Je kan hier verder ook de equalizer aanpassen en de ruimtelijk audio aanzetten. 

De adaptieve noise-cancelling is effectief, maar niet de beste die je kan krijgen voor deze prijs. Geluiden over het gehele frequentiebereik worden redelijk goed gedempt, maar geluiden die uit het niets komen lekken een stuk meer naar binnen dan bij bijvoorbeeld de AirPods Pro 2 of de Bose QuietComfort Earbuds II. Deze twee hebben natuurlijk wel een hoger prijskaartje en over het algemeen werkt de functie dus prima bij de OnePlus Buds Pro 2, vooral als je naar muziek luistert. Het is geen revolutionaire verbetering van de technologie, maar dat verwachtten we ook niet. De transparantiemodus klinkt niet bepaald natuurlijk, maar de functie laat genoeg geluiden binnen. Dit hebben we grondig kunnen testen ten tijde van het lanceringsevenement van de OnePlus 11 in New Delhi, waar we de modus gebruikten om de vele straatverkopers te kunnen negeren zonder aangereden te worden door een tuk-tuk. 

Er is ook ondersteuning aanwezig voor ruimtelijke audio met hoofdtracking, wat er voor zorgt dat je een bioscoopervaring krijgt als je een film kijkt met surround sound of met Dolby Atmos via je OnePlus 11 5G. De geluiden worden dan zo afgestemd dat jouw scherm altijd als de voorkant van het speakersysteem wordt gezien, in welke richting je de telefoon ook beweegt. In de eerste instantie werkt deze functie na de lancering alleen in combinatie met dit ene toestel, maar OnePlus is wel van plan om meerdere toestellen hiervoor te gaan ondersteunen (welke toestellen dat zijn is nog niet duidelijk).

‘Google Fast Pairing’ wordt ook ondersteund, waardoor de buds razendsnel verbonden kunnen worden, of je nou een OnePlus-smartphone gebruikt of een andere Android-smartphone. Om met andere apparaten te verbinden, moet je ze echter in pairing mode zetten. Dat doe je door de knop in de oplaadcase ingedrukt te houden. Ze bieden ook ondersteuning voor ‘Bluetooth multi-point pairing’. Daarmee kan je gemakkelijk wisselen tussen twee apparaten. Deze functie was over het algemeen vrij betrouwbaar. Het gebeurde één keer dat de verbinding niet meteen wilde wisselen, maar toen werkte het wel bij een tweede poging. Er is ook een ‘Zoek mijn apparaat’-functie, maar dit is helaas de versie van OnePlus zelf en niet de versie die Google gebruikt.

De batterijduur van zes uur in de oortjes en een extra 25 uur in de oplaadcase (met noise-cancelling aan) is redelijk gemiddeld. Niet geweldig, maar ook niet echt slecht. Als je de noise-cancelling uitzet, dan heb je een batterijduur van negen uur in de oortjes en een extra 30 uur in de oplaadcase. De oortjes zijn met de IP55-certificering bestand tegen zweet en een beetje regen.

De Buds Pro 2 hebben ook een zen modus, waarbij je zonder je telefoon relaxerende muziek kan afspelen via de oortjes zelf. Je kan daarvoor een van de steeltjes ingedrukt houden om natuurgeluiden of white noise af te spelen. Houd er wel rekening mee dat je geen volumebediening hebt op de oortjes zelf, dus dat moet je dan wel weer met je telefoon regelen. 

Al deze functies zijn gemakkelijk te vinden in de instellingen van je OnePlus-telefoon, maar op andere Android-apparaten heb je hiervoor de HeyMelody-app nodig om sommige aanpassingen te maken en bijvoorbeeld het batterijpercentage in de gaten te houden. 

Het is jammer dat de Hi-Res Audio en ruimtelijke audio alleen in combinatie met OnePlus-smartphones werken, maar dat is bij smartphones van andere merken ook wel vaker het geval. Over het algemeen zijn we zeer tevreden met de hoeveelheid functies die OnePlus heeft voorzien voor deze oortjes. 

OnePlus Buds Pro 2

Geluidskwaliteit

De OnePlus Buds Pro 2 klinken zeker prima, afhankelijk van waar je naar luistert. De hoge tonen klinken helder en de bas is redelijk diep, maar niet te heftig. We merkten dat de hoge tonen erg gedetailleerd zijn en de bas ondersteunt nummers met genoeg kracht, zonder overweldigend te worden. Helaas zijn de middentonen minder goed afgesteld. Die tonen krijgen immers niet genoeg ruimte. Alles binnen deze frequenties klinkt alsof het te dicht tegen elkaar aanzit en daardoor verlies je wat details en helderheid. Zelfs het luisteren naar Hi-Res Audio (via Apple Music op een OnePlus 11) zorgt niet echt voor meer helderheid. Het ligt dus niet aan de data van het nummer zelf, maar aan de speakers van de oortjes. 

We merkten wel dat het geluidsprofiel iets meer gebalanceerd klonk na het uitzetten van de actieve noise-cancelling, maar dan laat je dus wel erg veel geluid binnen, een afweging die je zal moeten maken. In een rustige omgeving kan je deze misschien best uitzetten voor een beter geluid, maar onderweg naar je werk in het openbaar vervoer of in de buitenlucht is het fijner om de noise-cancelling te gebruiken.  

Het ruimtelijke geluid is erg effectief bij films. Geluiden vliegen echt om je hoofd heen en je kan en je kan de positie ervan erg goed bepalen. Als je dezelfde functie gebruikt op de AirPods Pro 2 met een iPhone 13 Pro, dan merk je dat de OnePlus Buds en OnePlus 11 iets trager reageren op bewegingen van je hoofd, maar dat verschil zal je niet snel merken als je ze niet direct met elkaar vergelijkt. We waren in ieder geval flink onder de indruk van dit effect bij het kijken naar films. 

Bij muziek waren we niet zo onder de indruk van het ruimtelijke geluid. Het legt alleen maar meer de nadruk op de gebrekkige middentonen en de hoge tonen worden ook iets te schel met deze functie aan. Daardoor verlies je helaas juist wat nuance. 

Eindoordeel: OnePlus Buds 2

Als de OnePlus Buds Pro 2 net iets goedkoper waren, dan zouden we ze volledig aanbevelen. Ze klinken goed bij de hoge tonen en de bas en ze zitten vol met handige functies, zeker voor mensen met een OnePlus-telefoon (maar gelukkig gaat het niet alleen om exclusieve functies voor deze toestellen). Toch is voor oortjes de geluidskwaliteit nog steeds het belangrijkst en deze Buds Pro 2 klinken vrij zwak bij de middentonen. Dit maakt dat je in dit prijssegment al snel meer gebalanceerde opties kan vinden, wat jammer is. 

€179,70
Op voorraad
3 new from €179,70
as of 18 maart 2024 11:19 11:19

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business