Reviews

Bose QuietComfort Earbuds II review: ‘het beste’ komt met een prijskaartje

Bose QuietComfort Earbuds II
Voordelen
Absolute top van ruisonderdrukking
Goede batterijduur
Gedetailleerd geluid
Nadelen
Beperkt instelbare equalizer
White noise bij ruisonderdrukking
Te duur geprijsd
Aanbevolen prijs: €299
Waar te koop?

Bose QuietComfort Earbuds II Headset Draadloos In-ear Oproepen/muziek USB Type-C Bluetooth Zwart

Totaalscore 8
Bose kennen we van zijn draadloze (over-ear) hoofdtelefoons, soundbars en andere (draadloze) speakers. Na jarenlange stilstand met in-ears, laat Bose weer zien waar het toe in staat is met de Bose QuietComfort Earbuds II.

Het topsegment van draadloze in-ears bestaat uit de WH-1000XM4’s van Sony, AirPods Pro van Apple, de Buds2 Pro van Samsung en nu ook de QuietComfort Earbuds II van Bose. Qua prijs bevinden ze zich bovenin het segment: voor een paar betaal je namelijk 299 euro. Geen klein bier dus. Temeer omdat velen ontevreden waren over de eerste Bose QuietComfort Earbuds; onder meer de bouwkwaliteit viel tegen, en de oplaadcase was gigantisch ten opzichte van zijn concurrenten.

Frappant gezien het merk met zijn jarenlange ervaring in audioproducten eerder altijd bewezen had in staat te zijn kwalitatieve (audio)producten af te leveren. Voordat ik begon met de testen van de tweede generatie QuietComfort Earbuds had ik er dus wel schrik voor dat de ervaringen zouden tegenvallen. Gelukkig kan ik al een tipje van de sluier oplichten: dat was nergens voor nodig.

Specificaties

We hebben de belangrijkste specificaties van de QuietComfort Earbuds II hieronder voor je op een rij gezet. Voor de batterijduur gaat het om fabriekstesten. Onze eigen resultaten lees je verderop in de review.

Interne speakers: 9,3mm
Waterdichtheid: IPX4
Batterijduur: 6 uur (ANC), 24 uur met de oplaadcase
Connectiviteit: Bluetooth 5.3
Codecs: AAC & SBC
Gewicht: 6,2 gram per earbud

Typisch Bose-design

Het ontwerp van de QuietComfort Earbuds II past wat mij betreft perfect binnen de Bose-designtaal. Het ontwerp geeft een gevoel van eenvoud, rust en zakelijkheid dat je niet bij veel andere in-ears terugvindt. Geen chromen accenten en zeker geen spetterende kleuren. Je moet het stellen met zwart en wit. Plaats wit maar alvast tussen aanhalingstekens overigens; het doet meer aan als vanille (waar helemaal niets mis mee is).

Ik zou nog wel eens willen zien dat Bose de logo’s van de in-ears verwijdert, die staan er nu namelijk behoorlijk prominent op. Storend? Nee. Overbodig, dat wat mij betreft wel. Waar ik verder ook fan van ben, is dat de oortjes niet volledig van glimmend plastic gemaakt zijn. Ik zie nog te vaak oortjes die volledig glimmen. Dat ziet er leuk uit tot je ze voor het eerst aanraakt. De randen glimmen wel, maar dat stoorde mij eigenlijk niet en hielp zelfs om grip op de oortjes te houden als je ze in je oren plugt. Eenmaal in je oren steken ze wel relatief ver uit. Als je daar absoluut niet van houdt, zijn dit niet de oortjes voor jou. Mij stoorde het alvast niet.

Ze zaten bovendien zeer comfortabel, hetzij met enige last na ze vier uur achtereenvolgend te dragen. Dat heb ik wel anders ervaren met de Galaxy Buds2 Pro of de Enco X2’s, maar daarbij moet ik wel zeggen dat mijn ervaringen niet gelijk zullen zijn aan die van jou. Je hebt wereldwijd geen 2 paar dezelfde oren, dus wat ik als oncomfortabel ervaar kan voor jou juist precies goed zijn. Bovendien is het sowieso aan te raden om zo nu en dan zonder oordopjes rond te lopen; dermate lang naar muziek luisteren kan op ten duur gehoorschade opleveren.

Bose QuietComfort Earbuds II case

Beste geluid voor in-ears

Bose staat voor mij synoniem aan luxueuze audioproducten. Neem zijn luxe soundbars en de QuietComfort 45 en 700 hoofdtelefoons: stuk voor stuk producten die het topsegment bedienen en daar ook hun strepen verdiend hebben. De QuietComfort Earbuds-reeks van Bose zit nog niet in dat stadium. Met de Earbuds II laat Bose wel zien dat de oortjes, zelfs voor in-ears, goed passen in dat gedachtegoed.

Wel valt op dat de oortjes een relatief sterke basweergave bieden en daarmee allicht wat overpowered zijn voor de audiofanaten onder ons. Tegelijk zie ik dat Bose hiermee inspeelt op de verlangens van consumenten, die veelal fan zijn van een meer basgedreven audio-output. Over het geheel genomen, met de standaard preset als leidraad, is het geluid zeer helder en vol, met opvallend veel details voor instrumenten. Ik werd bovendien meermaals verrast door de separatie van instrumenten, iets dat ik bij in-ears niet direct verwacht.

Voor meer waarheidsgetrouw geluid kun je ook nog het Bass reducer-profiel proberen. Je merkt dat de basweergave in dat profiel duidelijk een pak terughoudender is. Wat mij betreft is eender profiel prima voor alledaags gebruik. Wel mis ik een uitgebreidere EQ. Je kan kiezen uit vier ingestelde profielen en… that’s it. Ik zou mijn geluid op net iets meer manieren ‘op smaak’ willen brengen dan nu mogelijk is. Dit is perfect voor de alledaagse consument, maar de vraag is of zij in dit segment winkelen. Zelfs als het antwoord daarop ja is, zijn de opties nu wel zeer beperkt.

Ruis bij ruisonderdrukking

Waar Bose écht weet te ‘shinen’ met deze oortjes is de ruisonderdrukking. Als je de oortjes voor het eerst insteekt met actieve ruisonderdrukking, begin je je ineens af te vragen of iedereen plots uit je omgeving is verdwenen. Opvallend is dat de QuietComfort Earbuds II in mijn testen ook zeer goed presteerden met het filteren van niet-constante geluiden. Ga je buiten op pad en wil je, in een drukke omgeving, even wat rust ervaren, dan heb je aan deze earbuds de perfecte compagnon.

Geluiden van auto’s, voorbijrazende scooters, mensen die praten, you name it: je hoort het niet of zo licht dat het geen naam mag hebben. Bij een tripje met het vliegtuig waren de prestaties gelijk aan die van de Galaxy Buds 2 Pro van Samsung. Dat betekent: zeer goed met zeer minimale doorkomst van geluiden van buiten. Wel moet ik opmerken dat de oortjes gebruikmaken van hoorbare white noise om omgevingsgeluid te cancelen.

Speel je eenmaal muziek af, dan hoor je dit niet meer. Maar als je geen audio beluistert, is het zeer storend. Dit wordt versterkt door mijn ergernis dat je ruisonderdrukking/de modus voor omgevingsgeluid op geen enkele wijze kan uitschakelen. Waarom, Bose? Juist op die manier kun je consumenten nog wat langer met hun batterij laten doen.

Batterijduur in de middelmoot

Over batterijduur gesproken: die is prima. Bose stelt dat de batterijduur op één lading tot zes uur mee kan gaan. Met het volume rond de 50 procent bleek dit makkelijk haalbaar. Ze gaan dan ongeveer 6,5 uur mee (6 uur en 27 minuten gemiddeld). Met de case erbij kom je uit op een totaal van ongeveer 26 uur.

Uiteraard verkort je de batterijduur als het volume boven de 50 procent uitkomt of de ruisonderdrukking hard moet werken. Dat ervaarde ik ook toen mijn Bose QuietComfort Earbuds II nog maar 5 uur en 40 minuten meegingen op één acculading. Nog altijd niets mis mee, maar weet dus wel dat je in drukke omgevingen in moet leveren op batterijduur.

Bose QuietComfort Earbuds II - lifestyle

Reputatie in ere hersteld?

Wat mij betreft heeft Bose met de QuietComfort Earbuds II laten zien een plek in de topcategorie van draadloze in-ear hoofdtelefoons te hebben verdiend. Het ontwerp is zeer solide en heeft de bekende Bose-touch, qua geluid bieden de oortjes zeer veel detail met misschien wat overmatige bass (tenzij je een ander profiel kiest), de ruisonderdrukking kan bijna niet getopt worden en ook de batterijduur is zeer goed: je haalt met gemak zes uur met ruisonderdrukking (ANC) ingeschakeld.

Topklasse oortjes dus. Daar staat ook een topklasse prijs tegenover van 299 euro. Wat mij betreft een faire prijs; tegelijk presteren de concurrenten van Samsung (Buds 2 Pro) en Sony (WF-1000XM4) op hetzelfde niveau. Of je deze oortjes de meerprijs waard vindt, is daarmee vooral een persoonlijk vraagstuk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business