Reviews

OPPO Enco X2 review: we kunnen ze bijna aanraden

OPPO Enco X2 review header
Voordelen
Indrukwekkend geluid
Ruisonderdrukking is fijn
Perfect draagcomfort
Nadelen
(Te) beperkte Android-app
Batterijduur is verder onder de maat
Aanbevolen prijs: €199
Waar te koop?

OPPO Enco X2 Casque sans fil avec écouteur de charge jusqu'à 27 heures de lecture, son ultra HD, suppression du bruit, microphone de bruit osseux, Bluetooth 5.2, contrôle tactile et vocal Blanc

Last Amazon price update was: 20 juni 2024 16:10 16:10
Totaalscore 7
OPPO maakt… draadloze oortjes? Jazeker, dat doen ze al enige tijd en dit is alweer de tweede generatie Enco X’s, de Enco X2. Wat ons betreft is het bijna een schot in de roos. Waarom? Dat leggen we je uit.

Zijn de AirPods Pro, Sony’s WF-1000XM4 of Samsungs Galaxy Buds 2 Pro net iets te duur, maar zoek je wel naar het perfecte paar in-ear oortjes? OPPO is dan waarschijnlijk niet het eerste merk waaraan je denkt. Het merk laat zich ook vooral zien met midrange- en high-end smartphones, terwijl de oortjes onderaan de range bungelen.

Zonde, want als je de specificatielijst hieronder erop naslaat, zie je direct dat we hier te maken hebben met een degelijk paar oortjes die je zomaar tegenover de high-end oortjes van Apple, Samsung en Sony (of Sennheiser) kan plaatsen. Met 24-bit audio is OPPO bijvoorbeeld in staat met Samsung te concurreren, en de maximale batterijduur van 40 uur slaat de concurrentie direct uit het water.

Dat is overigens wel zonder ANC en uiteraard als een soort ‘fabrieksopgaaf’. Of de Enco X2 ons in de praktijk wisten te verrassen? Wij droegen de oortjes weken aaneen om het te ervaren.

Specificaties

Voordat we onze ervaringen aan je voorleggen hebben we alle details van de oortjes op een rij gezet. Zo weet je direct waar je mee te maken hebt.

  • Interne speakers: 11mm
  • Waterdichtheid: IP54
  • Batterijduur: 5 uur (ANC), 20 uur met de oplaadcase
  • Connectiviteit: Bluetooth 5.2
  • Codecs: AAC, LHDC & SBC
  • Gewicht: 4,7 gram per earbud

AirPods-design van OPPO

OPPO verkiest al voor het tweede jaar op rij het AirPods-ontwerp voor zijn Enco-series. Wij zijn er niet per se fan van: tandenborstels die uit je oren lijken te steken is toch niet zo onze jam. Of het ontwerp van deze AirPods… Excuus, Enco X2’s je kan bekoren, is natuurlijk een geheel persoonlijke affaire. Het geheel, stam incluis, ziet er dit jaar wel strak uit. De stam is dit jaar ook een stuk compacter geworden en heeft onderaan twee chromen designelementen die de Enco’s een ietwat speels ontwerp meegeven. Bovendien gebruikt OPPO de metalen vlakken in het ontwerp om de oortjes via de meegeleverde case op te laden. Daarover later uiteraard meer.

OPPO Enco X2 oplaadcase

Zitten de oortjes eenmaal in je oren dan zie je zelf, tenzij je graag selfies maakt, nog weinig van het ontwerp. Draagcomfort staat wat ons betreft dan ook voorop: en daarin weet de Enco X2 ons zeker te verrassen. Met slechts 4,7 gram zijn het de lichtste oortjes die we in tijden in onze oren hebben gedragen, en dat merk je: soms hadden we het niet eens meer door als we ze droegen. Bovendien zorgt het lage gewicht in combinatie met prima rubberen oordopjes ervoor dat ze zonder problemen in je oren blijven steken, ook als je iets meer beweegt. We zouden het niet aanraden om met de oortjes te gaan sporten, zeker omdat we nogal eens de oortjes ‘uit onze oren trokken’ met een jas (waarachter de stammetjes blijven haken), maar thuis of onderweg kan je zonder zorgen je gang gaan.

Audiokwaliteit

Uiteraard kan het draagcomfort geweldig zijn, maar als het geluid tegenvalt, dan heb je daar niets aan. Gelukkig is dat zeker niet het geval. Het geluid van de Enco X2’s kan zich perfect meten met zijn compagnons in dit segment zoals de Galaxy Buds 2 Pro en Sony WF-1000XM4.

Over het geheel gezien is het geluid gebalanceerd, met veel aandacht voor vocalen en instrumenten. In verschillende nummers werden we verrast door de mate van instrumentseparatie. Zelfs bij high-end draadloze oortjes merken we nog regelmatig dat de drivers onvoldoende ruimtelijk geluid kunnen produceren, maar dat is hier dus niet aan de orde. Gebalanceerd geluid betekent overigens niet dat de basweergave flets is. Noem het gerust een zeer warme en stevige bass, waardoor genres als house, rock en pop prima tot hun recht komen.

OPPO Enco X2

Het is ook zeker niet zo dat de bas andere details overschaduwt. Het enige dat wij missen is een uitgebreidere EQ-setting om het geluid naar wens aan te passen. Je kan nu uit vier presets kiezen, maar dat is wat ons betreft net iets te min.

Ondermaatse batterijduur

Eveneens net iets te min is de batterijduur van de Enco X2. OPPO stelt dat de batterijduur tot 5,5 uur mee kan gaan in de ANC-stand, terwijl je zonder ruisonderdrukking tot 9,5 uur lang muziek moet kunnen luisteren. Dit geldt in de AAC-modus waarin wij de oortjes meestal hebben getest. Niet alle Android-toestellen ondersteunen LHDC, en bovendien is de AAC-codec een stuk schappelijker voor de batterij(duur). Toch viel de batterijduur behoorlijk tegen. Met het volume op 50 procent haalden wij met ANC ingeschakeld telkens rond de 3 tot 3,5 uur aan actieve muziekstreaming.

Met ANC uitgeschakeld liep dit wel op naar iets meer dan 5,5 uur, maar nog altijd niet de geclaimde 9,5 uur. Over de ANC op de X2’s zijn we aardig te spreken. Motorgeluiden van een vliegtuig, bus of trein weten de oortjes prima te filteren. Stemmen filteren gaat de oortjes niet zo goed af. Het is lastig te stellen of dit door de ANC komt, of omdat de seal in je oren wat beperkt is. De Enco X2’s zitten namelijk redelijk ondiep in je oren. Koop je de oortjes om stemgeluiden te filteren op je (thuis)kantoor, dan kijk je dus beter verder.

Dat geldt ook voor een uitgebreide app voor Android en iOS; de instellingen die OPPO nu biedt voor bijvoorbeeld aanraakbesturing werken prima, maar het aanbod is karig. Sony heeft daarin simpelweg veel meer werk gestoken, en dat pakt uit in een app die voor ieder wat wils heeft.

OPPO Enco X2

Eindoordeel

Soms heb je gewoon oortjes nodig die je in je oren stopt en gewoon werken. Wat ons betreft vind je precies dat bij de X2’s. Het geluid is zeer goed, ze zitten fijn in de oren, de ruisonderdrukking voldoet en de functies in de app werken prima, hoewel we zeker meer verwacht hadden. Tegelijk valt de batterijduur ietwat tegen.

Dat is wat ons betreft nog de achilleshiel van deze oortjes. Zeker gezien ze strijden tegen de sterke Samsung Galaxy Buds 2 Pro die op elk vlak net zo goed, of zelfs iets beter, presteren als de Enco X2. Vind je batterijduur zeer belangrijk? Dan is de keuze al vrij snel gemaakt. Anders zal je nog iets langer moeten nadenken over de keuze.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business