Reviews

Sony WF-1000XM4 earbuds review: bijna perfect

Sony WF-1000XM4 keuze van de redactie
Voordelen
Premium materiaal
Premium geluidskwaliteit
Aantrekkelijk design
Nadelen
Multipoint ontbreekt
Mist kleinere oorstopjes
Aanbevolen prijs: €279
Waar te koop?
Totaalscore 9
Hoe maak je een van de beste draadloze earbuds nog beter? Met de Sony WF-1000XM4 natuurlijk. Wij gingen er voor jullie mee aan de slag

In 2019 kregen we de kans om de Sony WF1000-XM3 draadloze earbuds uit te testen. Daaruit bleek toen dat de XM3’s  bijna de noise cancelling van een hoofdtelefoon kon evenaren en dat de audiokwaliteit uitermate superieur was. Dat in combinatie met een uitstekende batterijduur maakte van de XM3’s een van de beste earbdus op de markt. En dat waren ze nog steeds, tot Sony een opvolger lanceerde. Bij de lancering van de WF-1000XM4 bleek dat Sony een aantal oneffenheden had weggewerkt, zo is deze nieuwe serie wel waterresistent. Na een week met dit nieuwe model kan ik een duidelijke conclusie scheppen, hoe voelen deze earbuds? Zijn ze de upgrade waard en vooral, waar zitten de verbeteringen?

Allemaal in een verpakking die voor 99% gerecycleerd is.

Uiterlijk

Al van bij de verpakking zie je een verschil: Sony heeft de verpakking van XM4 ongeveer 30 procent kleiner én met gerecycleerd materiaal gemaakt. De doos en het karton zijn van een mix van hergebruikt papier gemaakt waarmee Sony zijn voetafdruk wil verkleinen. Een klein pluspuntje waar we niets op te zeggen hebben natuurlijk. Als je het doosje dan verder opendoet bots je op de nieuwe charging case van Sony. Ook die is een stuk kleiner dan de voorganger en heeft een zwarte, eerder matte finish gekregen. De charging case is Qi-gecertificeerd waardoor je ze draadloos kan laden met eender welke Qi-lader, een groot pluspunt vinden we. Je krijgt er ook een USB-C kabel, maar net zoals bij de voorganger is dat kabeltje eigenlijk veel te kort.

Verder vinden we het design van deze earbuds zeer aantrekkelijk. Ze zijn niet strak en smal maar hebben toch een stijl met retropunten in. Vooral in het zwart spreken ze echt wel aan. De matte finish die je op de case ziet, werd ook verwerkt op de earbuds, dat geeft ze een zeer premium uiterlijk. Het lijkt ook op het eerste zicht niet dat Sony de XM4’s kleiner heeft gemaakt dan zijn voorganger. Maar eenmaal ze in je oren zitten, gaan ze er niet meer uit. We hebben zelf wel eerst de standaard meegeleverde dopjes moeten vervangen door kleinere dopjes. Hier hadden we graag wat meer keuze gezien. Bij de voorganger vielen de earbuds redelijk dikwijls uit, zelfs met de kleinste stopjes. Maar onze conclusie is duidelijk: op basis van het uiterlijk vinden we dus dat Sony er echt wel op vooruit is gegaan tegenover de XM3 earbuds.

Toeters en bellen

Voor 279 euro krijg je natuurlijk niet zomaar een paar draadloze earbuds. Je krijgt een doosje vol toeters en bellen. De nieuwe geïntegreerde processor V1 stuurt dan ook alle technologie aan waardoor je earbuds in staat zijn om de audio aan te passen aan je omgeving. Zit je bijvoorbeeld in een zeer stille ruimte, dan zal de WF-1000XM4 zich aanpassen. Dat gebeurd via de DSEE Extreme audio processor die voorzien is van Edge-AI. Die technologie vinden we bijvoorbeeld ook terug in de WH-XM4 hoofdtelefoon. Die processor kan trouwens ook muziek van lage kwaliteit automatisch opschalen naar een hogere kwaliteit waardoor je daar als luisteraar minder last van hebt. Wij luisteren via WiFi op Spotify altijd naar onze muziek in de hoogste kwaliteit dus hebben daar in ieder geval niets van gemerkt.

Om alles uit je Sony earbuds te halen kan je best de gratis Headphones Connect applicatie op je smartphone zetten. Daarmee kan je de adaptieve geluidsregeling bepalen, spelen met de equalizer en indien gewenst Google Assisstant of Alexa instellen. Bovendien kan de app de instellingen van andere hoofdtelefoons overnemen waardoor je niet opnieuw moet beginnen.

Via de Headphones Connect applicatie kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de app automatisch bepaalde locaties te laten registreren. Die tool gaat dan de geluidsregeling aanpassen aan de locatie waar je bent. Bijvoorbeeld tijdens het lopen, op de fiets, trein of in je stille bureau. We kiezen er zelf voor om dat eerder handmatig te doen omdat de app daarvoor wel voortdurend toegang moet hebben tot je locatie. Een tweede leuke vernieuwing is de ‘spreek-om-te-chatten’ functie. Daarmee detecteert de WF-1000XM4 automatisch wanneer je met iemand in gesprek gaat en gaat de muziek in pauze. Dat duurt dan ongeveer 15 seconden maar kan je ook veranderen. Tot slot biedt Sony je de mogelijkheid om je muziek te luisteren met de eigen 360 Reality Audio maar die werkt helaas niet met Spotify. Tidal ondersteunt het dan wel weer.

Een feature die we missen op de XM4’s is multipoint. Daarmee kan je je earbuds of hoofdtelefoon koppelen met meerdere toestellen. Ben je bijvoorbeeld tegelijk aan het werken op je Mac en iPad? Dan kan het handig zijn om je earbdus aan beide toestellen te koppelen. Helaas heeft Sony deze functie niet voorzien waardoor je maar met één toestel tegelijk kan koppelen. Heel jammer, vinden we.

WF-1000XM4 review
Met TouchPad bedien je heel gemakkelijk je muziek en earbuds.

Geluidskwaliteit

Zoals eerder vermeld heeft Sony zijn audiotechnologie echt wel onder de knie. Al bij de XM3’s vonden we dat de draadloze earbuds dicht in de buurt kwamen van de kwaliteit van een hoofdtelefoon. Het maakt niet uit welk genre muziek je beluistert, alle tonen komen helder en in verhouding door. Jammer genoeg hebben we het wel een aantal keren meegemaakt dat één van de twee earbuds plots wegviel, we moesten deze dan even opnieuw aan/uit doen. Maar goed, dat is geen dealbreaker en overkomt ons met de meeste audiotoestellen.

Over naar de muziekkwaliteit: vooral de bas komt hier enorm naar voren. We houden zelf wel van diepgaande bassen en warme muziek. Daar zijn WF-1000XM4 echt heel goed in. Van de diepste elektronische muziek, tot platen van Pink Floyd of hits van Tame Impala en achtergrondbeats van Massive Attack; alles komt perfect tot stand. Of neem bijvoorbeeld El Carretero van Buena Vista Social Club erbij; de kwaliteit van de stemmen, muzikanten op de achtergrond en muziekinstrumenten is gewoon fantastisch. Er zijn niet veel earbuds of zelfs hoofdtelefoons die deze scherpe kwaliteit kunnen halen. De nuance in veel nummers is heel goed en met de juiste muziek haal je letterlijk al het goede naar boven in de Sony WF-1000XM4.

Als je dus een audiofiel bent en earbuds zoekt om te voldoen aan al je wensen terwijl je onderweg bent dan zijn deze earbuds echt voor jou. We hadden niet verwacht dat het beter kon maar Sony heeft ons het tegendeel bewezen.

WF-1000XM4 review
Haal alles uit je earbuds met de gratis app van Sony voor iOS en Android.

WF-1000XM4: Onze conclusie

De actieve ruisonderdrukking en adaptieve geluidsregeling maken van deze Sony WF-1000XM4 de ideale vervanger van een hoofdtelefoon. Als je niet lang twee oorschelpen kan verdragen maar wel van goede muziek houdt, dan moet je niet twijfelen. De audiokwaliteit is fenomenaal en wordt constant bijgestuurd door de Edge-AI processor. Neem er de kleine minpuntjes rond Multipoint maar bij, ze zijn niets meer waard eenmaal de earbuds je favoriete muziek door je oren blazen. Sony heeft hier eenvoudigweg een nieuwe grens getrokken waarbij heel wat audiofabrikanten achter blijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business