Nieuws

Apple ontwikkelde app die prediabetes-patiënten ondersteunt

Apple
© iStock / PhillDanze
Apple testte naar verluidt eerder een app die patiënten met prediabetes helpt om het effect van de maaltijd op hun bloedsuikerspiegel te begrijpen. De app is een voorstadium van Apples doel om gezondheidsproducten voor diabetespatiënten te ontwikkelen.

Onder die producten valt een sensor die de bloedsuikerspiegel kan meten zonder dat patiënten daarvoor hun bloed hoeven te prikken. Hoewel Apple al jarenlang aan de glucosesensor werkt, zal het nog enkele jaren duren voordat de technologiereus zo’n sensor kan uitbrengen, voorspelt Apple-analist Mark Gurman. In de tussentijd onderzoekt het bedrijf manieren om diabetes type 2 te helpen voorkomen, zegt de analist, die verwijst naar een app voor prediabetespatiënten.

App voor prediabetespatiënten

Prediabetes is een voorstadium van type 2, waarbij patiënten nog geen te hoge bloedsuikerspiegel hebben om als type 2-diabetes te worden geclassificeerd. Voor deze patiënten is het noodzakelijk om hun bloedsuikerspiegel nauwgezet in de gaten te houden en de impact van bepaalde soorten voedsel op hun bloedsuikerspiegel te leren kennen. Daar komt de in het geheim geteste ‘diabetes-app’ om de hoek kijken: deze laat prediabetespatiënten hun maaltijden vastleggen en werkt met draadloze glucosesensoren om de bloedsuikerwaarden na de maaltijd te registreren.

Hierdoor kunnen ze te weten komen wat een bepaald type voedsel doet met hun bloedsuikerspiegel. De test, die onder Apple-medewerkers met prediabetes werd uitgevoerd, is volgens de analist inmiddels stopgezet. Het is niet de bedoeling om de app op een later moment alsnog uit te brengen, al zegt Gurman dat Apple de onderliggende technologie wel wil hergebruiken. Welke producten de techreus met deze technologie wil uitbrengen, is nog niet duidelijk, maar het zou gaan om meerdere gezondheidsproducten.

Mogelijke toepassingen

Eén van de mogelijke toepassingsgebieden is de Apple Watch. Vorig jaar bleek echter al dat de glucosesensor voorlopig nog niet geschikt is voor een Apple Watch of andere wearables, omdat de sensor nog zo groot was als een iPhone. Of het Apple lukt om de sensor voldoende te verkleinen om in een wearable te passen, zal de tijd moeten uitwijzen. Het lijkt niet logisch dat Apple een apart productsegment lanceert met exclusief gezondheidssensoren; het bedrijf verwerkt deze liever in zijn bestaande productcategorieën.

Gehoorapparaat

Recent betrad Apple ook al een nieuw segment met gehoorbescherming- en gehoorapparaatfuncties voor de AirPods Pro 2. Wearables zoals de AirPods moeten gezondheidsfuncties voor een breder publiek beschikbaar maken. Dit gebeurde eerder ook al met de ECG-metingen op de Watch-serie, waarbij Apple één van de voorlopers was.

© Apple
Applegezondheidwearables

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken