Android krijgt twee nieuwe functies tegen scams en malware
Google voegt twee nieuwe functies toe aan het Android-besturingssysteem. Het gaat niet om een nieuwe app of flashy AI-toestanden, maar om functies die je op de achtergrond beschermen tegen spam en malware. In eerste instantie is de beschikbaarheid nog beperkt, maar op termijn moeten de nieuwigheden breed beschikbaar worden.
Scamdetectie in de Telefoon-app
Eén van die nieuwigheden is Scam Detection in Phone by Google. Google becijfert dat er elk jaar 1 biljoen dollar gestolen wordt met telefonische scams. De nieuwste functie moet dat getal flink naar beneden krijgen, al blijkt dat geen sinecure. Scamoproepen worden steeds ingewikkelder om op te sporen, al weet het AI-systeem van Google daar wel raad mee.
Het gaat om een model dat on-device draait. Daardoor werkt de scambeveiliging ook als je de cloud niet kan bereiken. Het systeem weet niet op voorhand of iemand belt om je te scammen, maar zal dat tijdens het telefoongesprek proberen afleiden. Alles wat er gezegd wordt, wordt geïnterpreteerd door het AI-systeem van Google. Een uitspraak als “ik ben van de bank en ik zou graag uw kredietkaartgegevens weten” zal bijvoorbeeld alarmbellen doen afgaan.
Gaan de alarmbellen af bij het AI-systeem? Dan zal je dat snel merken: de telefoon begint te trillen en geeft de melding dat er mogelijk een scammer aan het andere eind van de lijn zit. Omdat het AI-systeem volledig on-device draait blijft de privacy gewaarborgd. Om extra privacyvriendelijk te zijn staat de functie standaard uitgeschakeld. Wie Scam Detection in Phone by Google wil gebruiken, moet er dus eerst een instelling voor aanzetten.
Bescherming voor malware-apps
Daarnaast voert Google ook een nieuwe beveiliging voor malware en onveilige apps in. Daarvoor kijkt het naar de gedragspatronen van applicaties. Vragen die bijvoorbeeld veel toestemmingen die eigenlijk niet nodig zijn? Dan kan Google ervan uitgaan dat de app niet deugt. Dit gebeurt met de nieuwe Live Threat Detection-functie in real-time.
In eerste instantie focust de dreigingsdetectie op software die gebruikersgegevens verzamelt of monitort zonder het medeweten van de gebruiker. Op termijn moet de functie ook in staat zijn om andere kwaadaardige apps op te sporen. De functie maakt deel uit van Google Play Protect, waardoor ze wel enkel overweg kan met apps uit de Play Store.
Beschikbaarheid
Bij de twee nieuwe functies hoort wel een kanttekening. Ze zijn nu vooral nieuw voor wie een recent Pixel-toestel heeft. Zoals vaker introduceert Google de nieuwe functies eerst op de eigen telefoons en daarna pas op andere toestellen. De uitrol is bovendien beperkt tot Engelssprekende gebruikers in de VS. Op termijn zouden de veiligheidsfuncties ook hier beschikbaar worden. De komende maanden zou daarover meer duidelijk moeten worden.