EU introduceert ontwerp voor GPAI-regelgeving rond generieke AI-modellen
Het wetsontwerp van de EU kadert in het Global Partnership on Artificial Intelligence (GPAI), een wereldwijd initiatief dat streeft naar een verantwoord gebruik van artificiële intelligentie. De opzet is om de menselijke en democratische waarden van alle deelnemende landen en regio’s te waarborgen.
Sinds 1 augustus is de EU AI Act al van kracht, maar die liet ruimte open om de specifieke regels voor GPAI-modellen dieper uit te werken. Dit eerste ontwerp biedt een houvast voor de implementatie van de wet, waarbij betrokken partijen feedback kunnen geven om de regelgeving verder te verfijnen.
GPAI en bedrijven
GPAI’s worden gedefinieerd als modellen die getraind zijn met een rekencapaciteit van meer dan 10²⁵ FLOPS. Tot de bedrijven die onder de EU-regels zullen vallen, behoren de usual suspects: OpenAI, Google, Meta, Anthropic en Mistral, al kunnen meer bedrijven toegevoegd worden.
Het ontwerp behandelt enkele kerngebieden voor AI-ontwikkelaars, zoals transparantie, naleving van auteursrechten, risicobeoordeling en technische en bestuurlijke risicobeperking. Het document benadrukt vooral transparantie in AI-ontwikkeling en vraagt dat AI-bedrijven informatie geven over de webcrawlers die ze gebruiken om hun modellen te trainen, iets wat voor veel bezorgdheid zorgt bij auteursrechthouders en contentmakers. In het risicobeoordelingsgedeelte staan maatregelen om cybercriminaliteit, discriminatie en een verlies van controle over AI te voorkomen.
Risicomanagement via SSF
AI-makers dienen een ‘Safety and Security Framework’ (SSF) aan te nemen voor een overzicht van hun risicomanagement en deze proportioneel te beheren. De regels bevatten ook technische voorschriften, zoals gegevensbescherming, failsafe-toegangscontroles en continue effectiviteitsbeoordeling. Tot slot vereist de bestuurlijke sectie voortdurende risicobeoordelingen binnen de bedrijven en moeten ze externe experts inschakelen wanneer dat nodig is.
Overtredingen kunnen leiden tot forse boetes, oplopend tot €35 miljoen of zeven procent van de wereldwijde jaaromzet, afhankelijk van wat hoger is. Betrokken partijen kunnen tot 28 november feedback geven via het Futurium-platform, met het oog op afronding van de regels tegen 1 mei 2025.