Fake AI-app infecteert Windows-pc’s en Macs met infostealer
AI-toepassingen zijn op dit moment erg populair en daar spelen cybercriminelen maar al te graag op in. Installeerde je een programma om video te bewerken of genereren met AI? Dan bestaat de kans dat je er ook een ander, ongewild programma mee installeerde. Hackers gebruiken de populaire AI-app namelijk om malware mee te verspreiden.
Infostealer voor Mac en Windows
In dit geval gaat het om infostealers zoals Lumma Stealer en AMOS. Lumma is een programma dat naar sleutels voor cryptoportefeuilles, cookies, kredietkaartgegevens en browsergeschiedenis kan kijken voor Windows. AMOS doet hetzelfde, maar dan voor MacOS. De hackers zamelen informatie in met de tools om die nadien te verkopen of zelf te misbruiken.
De infostealer komt niet zomaar op je toestel terecht. Cybersecurity-onderzoeker g0njxa ontdekte dat het programma ‘EditPro’ gebruikt wordt om de software te verspreiden. Op X verschijnen er video’s van Joe Biden en Donald Trump die samen een ijsje eten. “Geen speciale vaardigheden nodig – iedereen kan het doen,” leest het bericht erbij. Onder de video staat een link en wie daarop klikt komt op de website van EditPro terecht.
Daar ziet alles er uit zoals je dat zou verwachten: de site ziet er professioneel uit en heeft zelfs een cookiebanner, zoals het hoort dus. Wie de software wil installeren, haalt echter malware binnen.
Staat de AI-app ‘EditPro’ op jouw pc geïnstalleerd? Dan is het een goed diee om al je wachtwoorden te veranderen. Verder is het ook een goed idee om MFA in te schakelen. Zo kan je ervoor zorgen dat hackers geen toegang krijgen tot je accounts, ook al kennen ze je wachtwoorden.