Amerikaanse justitie wil dat Google de Chrome-browser verkoopt
In augustus dit jaar werd Google veroordeeld door een Amerikaanse rechter. De zoekmachinegigant oefende een monopolie uit op de zoekmachinemarkt, klonk het toen. Regulatoren bekijken wat ze daar precies aan willen doen. Het lijkt er ondertussen op dat ook Google Chrome deel zal uitmaken van dat besluit.
Het Amerikaanse Department of Justice (DOJ) zal aan de rechter vragen om enkele eisen op te leggen aan Google. Eén van die eisen zou inhouden dat Google de Chrome-browser moet verkopen. Die serieuze ingreep moet gebeuren omdat de browser de meest voorname toegangsweg is tot Google Search, maar ook omdat de zoekgigant toegang heeft tot data van ingelogde gebruikers. Die gegevens kan het gebruiken om nog beter te kiezen welke advertenties je te zien krijgt.
De vraag van tien miljoen (of meer, in dit geval) is natuurlijk wie de browser zal kopen. Meeste partijen die serieuze interesse kunnen tonen, hebben zelf de handen al vol met antitrustzaken. Daardoor is het onwaarschijnlijk dat een partij zoals Amazon de browser in huis haalt.
Eerder zouden regulatoren ervoor gekozen hebben om het Android-besturingssysteem te viseren. Wellicht krijgt Google wel de vraag om verschillende diensten te “ontkoppelen”, maar het bedrijf dient Android niet te verkopen. Wel viseren regulatoren de Play Store: die is onlosmakelijk verbonden met Android, waardoor de twee producten in een bundel worden aangeboden. Die bundeling moet op de schop: Android moet ook verkrijgbaar zijn zonder de Google Play Store.
De maatregelen die de DOJ stelt worden niet meteen ingevoerd. Google krijgt eerst nog de kans om in beroep te gaan tegen de beslissing uit augustus. In april 2025 volgt een hoorzitting waarin het zoekmachinebedrijf de eigen plannen moet voorstellen – een finaal verdict zou in augustus van dat jaar volgen. Google liet al weten dat het in beroep wil gaan tegen de beslissingen, en verzet zich tegen de maatregelen die de DOJ voorstelt. Eerder wees Lee-Anne Mulholland, VP Regulatory Affaires bij Google, er al op dat een eventuele opsplitsing schadelijk zou zijn voor consumenten. Functies zoals Play Protect en Safe Browsing werken namelijk dankzij de integratie met andere diensten.