Neuralink mag hersenimplantaat bij mensen gaan testen in Canada
Health Canada gaf Neuralink, met CEO Elon Musk aan het roer, de toestemming om in het buurland van de Verenigde Staten klinische proeven met mensen te starten. De operaties zullen plaatsvinden in het Toronto Western Hospital. Enkel daar zullen de ingrepen voor de klinische studie kunnen plaatsvinden.
CAN-PRIME-studie Neuralink
Om met de CAN-PRIME-studie, zoals die heet, te kunnen starten zoekt Neuralink actief naar deelnemers via het Canadese patiëntenregister dat het medische bedrijf in maart al opende. De studie richt zich op het inplanten van een hersenimplantaat dat neurale activiteit interpreteert. Het implantaat stelt deelnemers in staat om een computer of smartphone te bedienen met enkel hun gedachten, zonder fysieke beweging of bekabeling.
Het doel van de studie is tweeledig. In de eerste plaats willen de wetenschappers nagaan hoe veilig het implantaat en de chirurgische robot zijn. Daarnaast willen ze testen hoe effectief de Brain Computer Interface (BCI) is voor mensen met een dwarslaesie of ALS om externe apparaten te bedienen. De resultaten van de tests moeten de technologie helpen verfijnen en veiligere methoden laten ontwikkelen voor het inplanten van apparatuur in de hersenen.
Testresultaten uit de VS
Neuralink heeft al enkele tests uitgevoerd in de VS. De eerste patiënt, die het implantaat eerder dit jaar kreeg, ervaarde complicaties waarbij een aantal draden van het implantaat loslieten. Ondanks deze uitdagingen lijkt hij goed te herstellen en bereidt hij zich voor op een 72-uurs demonstratie van de technologie. Voor de tweede patiënt zijn preventieve maatregelen getroffen om soortgelijke problemen te vermijden. Deze patiënt gebruikte slechts enkele weken na zijn operatie al CAD-software met behulp van Neuralink.
Met de goedkeuring in Canada zet Neuralink een belangrijke stap in de internationale ontwikkeling van zijn baanbrekende BCI-technologie. Het succes van deze proeven kan niet alleen leiden tot verbeterde mobiliteit voor mensen met ernstige beperkingen, maar ook de deur openen naar bredere toepassingen van de technologie in de toekomst.