Nieuws

Onderzoekers maken harde schijf van diamant

SSD diamant
© iStock / Sarawut Jaimassiri
Onderzoekers zijn erin geslaagd om een harde schijf te maken van diamanten. Die biedt meer en snellere opslag voor eenzelfde volume.

Hoewel de prijs voor SSD’s de afgelopen jaren flink is gedaald, kost een goed opslagmedium toch nog een aardige brok geld. Aan de Chinese Universiteit voor Wetenschap en Techniek zijn onderzoekers erin geslaagd om een opslagmedium te maken dat duurder én beter is. De terabytes staan daar nu niet op een harde schijf, maar worden op een diamant gezet.

Diamonds are forever

De resultaten zijn alvast veelbelovend. Eerst en vooral zorgt het materiaal ervoor dat een ongeziene informatiedichtheid behaald kan worden. Een erg goede HDD kan ongeveer een terabyte opslagen op een kubieke centimeter. Met diamant lukte het de onderzoekers om 1,85 terabyte in eenzelfde volume te krijgen. Daarnaast is diamant een interessant opslagmedium omdat het zo lang meegaat. De levensduur van een erg goede HDD wordt op ongeveer een decennium gesteld. Diamanten doen het veel beter – ze zijn dan ook Forever. Het onderzoek, dat in Nature Photonics gepubliceerd werd, stelt dat de diamanten opslag miljoenen jaren goed blijft. Zelfs in slechte omstandigheden, waarbij de diamant bij 200°C bewaard wordt, kan je de opgeslagen informatie na een eeuw nog steeds raadplegen.

De diamanten opslag zou bovendien ook snel zijn. Het voorbereiden van de opslag gaat bijvoorbeeld sneller: met een enkele femtosecondepuls is het medium voorbereid om er daarna naartoe te schrijven. Schrijven lukt ook met een nauwkeurigheid die hoger is dan 99,9%. Daardoor heeft de diamant de “nationale standaarden van Blu-ray” bereikt. Uitlezen kan ook op een efficiënte manier. De onderzoekers ontwikkelden daarvoor twee- en driedimensionale uitleestechnieken, waarbij tienduizend bits tegelijkertijd uitgelezen kunnen worden.

De hardste schijf

De onderzoekers bouwen voort op een studie uit 2016. Vanuit de City College of New York verscheen toen een studie die claimde om voor het eerst data op te slagen op diamant. Dat gebeurde door imperfecties in de steen te gebruiken. In elke diamant zitten imperfecties: stukjes in de diamant waar stikstof opgeslagen zit, in plaats van koolstof. In deze “nitrogen-vacancy centers” of stikstoflacunes kan informatie opgeslagen worden door bewerkingen uit te voeren met een laser. De sterkte van de laser helpt de onderzoekers om bits te schrijven.

In eerste instantie gebruiken de onderzoekers diamanten die slechts enkele millimeters lang zijn, maar ze hopen de techniek ook op grotere schaal toe te kunnen passen.

Uitgelicht artikel Externe opslag koopgids 2024 De beste externe opslag in 2024: altijd gigabytes op zak
harde schijfopslagssd

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken