Nieuws

Werknemer klaagt Apple aan wegens verplichte toestellen en gebrek aan privacy

Apple Park
Het hoofdkwartier van Apple. © simonkr / iStock
Volgens een Apple-werknemer zorgt een verplichting om Apple-toestellen te gebruiken voor een gebrek aan privacy, op én naast de werkvloer.

Apple wordt aangeklaagd door een van zijn huidige werknemers. Amar Bhakta, die sinds 2020 bij de iPhone-fabrikant aan de slag is, zegt dat het bedrijf werknemers dwingt om persoonlijke informatie te delen. Als stok achter de deur dreigt het bedrijf om aandelenopties achter te houden, meent Bhakta. Dat druist in tegen de Californische wetten, aldus de rechtszaak.

Apple-toestellen verplicht

Volgens Bhakta dwingt Apple zijn werknemers om enkel Apple-apparatuur en iCloud-accounts te gebruiken. Volgens de werknemer komt dat neer op onderdrukking van de vrije meningsuiting en druist het in tegen privacyregels. Ook de manier waarop het bedrijf werknemers ertoe verbindt om daarmee akkoord te gaan, zou illegaal zijn. Zo zouden aandelenopties verdwijnen voor werknemers die niet in de pas lopen.

Het is toegestaan voor werknemers om eigen apparaten te gebruiken, maar dat zou Apple actief ontmoedigen. Doordat werknemers Apple-apparatuur moeten gebruiken, krijgt het bedrijf toegang tot heel wat persoonlijke data, aldus de aanklacht. De aanklacht laat nog horen dat werknemers “geen recht op privacy in privédata” hebben. Verder zouden werknemers ook akkoord gaan dat Apple hen surveilleert en alle apparaten van werknemers mag doorzoeken.

Slechte gevolgen

Dat alles heeft doortastende gevolgen. Volgens Bhakta mogen Apple-werknemers het niet over hun salaris hebben met collega’s. Dat leidt er volgens hem toe dat vrouwen onderbetaald worden in vergelijking met mannelijke collega’s. De aanklager zegt zelf ook schade te ondervinden: hij mag maar beperkt persoonlijke informatie online zetten, wat zicht op andere jobs belemmert. In de aanklacht staat het als volgt samengevat: “het Apple-ecosysteem is geen ommuurde tuin, maar een gevangenistuin”.

Jahan Sagafi van advocatenbureau Outten & Golden LLP, zegt aan The Register dat het de bedoeling is om Apple in overeenstemming te krijgen met de Californische wet. Uiteindelijk is het de bedoeling om werknemers het recht te geven om het over hun loon te hebben. Daarnaast worden ook schadevergoedingen gezocht voor de werknemers en de staat. Vorige jaar schikte Google nog voor 27 miljoen dollar in een gelijkaardige zaak.

De iPhone-fabrikant en Mac-maker is van plan om de zaak aan te vechten.

Applebusinessrechtszaak

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken