Mozilla schrapt ‘Do Not Track’ na 15 jaar uit Firefox
“Vanaf Firefox versie 135 wordt het aanvinkveld ‘Niet volgen’ verwijderd. Veel websites respecteren deze aanduiding van iemands privacyvoorkeuren niet en het kan, in sommige gevallen, de privacy verminderen”, verklaart Mozilla de verandering op zijn supportpagina.
In de huidige versie is het aanvinkveld ‘Do Not Track’ wel nog beschikbaar. Gebruikers van de experimentele Nightly-builds hebben de wijziging al kunnen zien. Firefox volgt hiermee het voorbeeld van Apple, dat de DNT-functionaliteit in 2019 uit Safari verwijderde.
Waarom verdwijnt Do Not Track?
DNT is altijd een vrijwillig systeem geweest, een verzoek van de gebruiker aan websites om geen persoonlijke gegevens te verzamelen. Het probleem? Veel websites negeren het simpelweg, waardoor de functie in de praktijk weinig effect had. Mozilla geeft dit gebrek aan effectiviteit als belangrijkste reden voor het schrappen van DNT.
Alternatief: Global Privacy Control of VPN
Mozilla raadt gebruikers aan om over te schakelen naar de “Tell websites not to sell or share my data”-instelling, gebaseerd op het Global Privacy Control (GPC)-protocol. Dat heeft meer impact omdat het wordt gerespecteerd door een groeiend aantal websites en in sommige regio’s zelfs wettelijk verplicht is.
Gebruikers die extra maatregelen willen nemen, worden aangemoedigd om tools zoals een VPN te gebruiken. Die biedt een bredere bescherming en helpt om tracking verder te beperken.