Microsoft laat je Windows 11 alsnog installeren op niet-ondersteunde pc’s
Om Windows 11 te installeren, moet je computer aan bepaalde eisen voldoen. Het gaat dan om basale vereisten, zoals voldoende RAM- en opslaggeheugen, maar ook om geavanceerdere eisen op het gebied van beveiliging. Zo moet je systeem vanaf Windows 11 beschikken over een zogeheten Trusted Platform Module (TPM) die je data helpt beschermen. Veel oudere Windows-pc’s hebben echter geen TPM-chip, waardoor Windows 11 niet geïnstalleerd kan worden. Althans, dat was tot voor kort het geval. Microsoft biedt nu de mogelijkheid om Windows 11 alsnog te installeren op pc’s zonder TPM.
Geen software-updates
In een recent gepubliceerd artikel schrijft Microsoft dat je Windows 11 ‘kunt installeren op pc’s die niet ondersteund worden’. Daar kleeft echter een belangrijk nadeel aan: Microsoft vrijwaart zich in dergelijke gevallen van het aanbieden van officiële ondersteuning. Gebruikers die Windows 11 op niet-ondersteunde systemen installeren, hebben bijvoorbeeld geen recht op software-updates. Bovendien legt Microsoft alle verantwoordelijkheid voor problemen die ontstaan na het installeren van Windows 11 bij de gebruiker.
Volgens Microsoft moeten gebruikers rekening houden met compatibiliteitsproblemen. Zodra ze proberen Windows 11 te installeren op een niet-ondersteunde pc, worden ze hierop gewezen. Meer nog: Microsoft blijft gebruikers na de installatie herinneren aan het ontbreken van ondersteuning, middels een watermerk op het scherm en een melding in het instellingenmenu. Kortom, hoewel het nu officieel mogelijk is om Windows 11 te installeren op niet-ondersteunde systemen, doet Microsoft er alles aan om gebruikers hiervan te ontmoedigen.
Betaal voor ondersteuning
Gezien je geen recht hebt op software-ondersteuning, is het de vraag waarom je zou overstappen. Overstappen is bovendien niet verplicht: Microsoft biedt de mogelijkheid om de ondersteuning van je Windows 10-pc te verlengen. Voor slechts 30 dollar per jaar zorgt Microsoft ervoor dat je pc up-to-date blijft.
Gebruikers die geen verlengde ondersteuning willen aanschaffen en beveiligingsupdates willen blijven ontvangen, moeten na 14 oktober 2025 een nieuwe Windows-pc aanschaffen. Een andere optie is om een TPM-module aan te schaffen en deze in het moederbord te installeren. Dat werkt echter alleen bij desktop-pc’s en biedt dus geen oplossing voor laptops.
Als je een desktop-pc hebt, is het sowieso verstandig om te controleren of je processor een ingebouwde (‘virtuele’) TPM 2.0 bevat. Zowel AMD- als Intel-processoren zijn vaak voorzien van dergelijke TPM-modules, die je via de BIOS kunt activeren. Daarna kun je alsnog upgraden naar Windows 11.