Europa is bezig met eigen satellietnetwerk als antwoord op Starlink
Met een prijskaartje van 10,6 miljard euro hoopt de EU hiermee niet alleen in te lopen op Starlink van Elon Musk, maar ook de digitale onafhankelijkheid te versterken. Het nieuws werd als eerste gemeld door Reuters.
IRIS², dat wordt ontwikkeld in samenwerking met de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA), belooft zowel overheidsdiensten als commerciële spelers toegang te bieden tot snelle, versleutelde communicatie. De eerste lancering staat gepland voor 2029, met een volledige uitrol tegen het einde van 2030.
Niet zonder problemen
De ontwikkeling verloopt echter niet zonder turbulentie. Grote spelers zoals Airbus en Thales Alenia Space haakten eerder af als volwaardige partners vanwege economische risico’s. Ze blijven wel betrokken als toeleveranciers. Toch vormt het project een belangrijke mijlpaal: het is het derde grote ruimte-initiatief van de EU na het Galileo-navigatiesysteem en de Copernicus-satellieten die de aarde monitoren.
De komst van Starlink, dat al tweederde van de huidige satellieten in een baan om de aarde vertegenwoordigt, heeft de EU aangespoord om haast te maken. Met de plannen voor Amazon’s Kuiper-netwerk in zicht en oplopende geopolitieke spanningen, is het belang van een onafhankelijk Europees satellietnetwerk groter dan ooit.