Nieuws

Interpol gaat anders communiceren over veelvoorkomende online scam

cybercriminaliteit romance baiting
© Sean Anthony Eddy / iStock
De huidige manier van communiceren kwetst slachtoffers en dat mag niet de bedoeling zijn. Daarom past Interpol de terminologie aan.

Interpol heeft besloten dat het op een andere manier wil communiceren over een veelvoorkomende vorm van datingfraude. Zogenaamde ‘pig butchering’-scams zijn vandaag één van de vaakst voorkomende online bedreigingen op het internet. Tot nu had Interpol het altijd over varkensslachtingen, maar de organisatie ziet nu af van die terminologie. Slachtoffers worden er namelijk mee gelijkgesteld aan varkens, wat hen dus in een negatief daglicht plaatst. Volgens Interpol zorgt dat er dan weer voor dat er minder over dit soort misdrijven geschreven wordt.

Er werd dus een nieuwe naam gevonden voor dit type online scams. Vanaf nu spreekt Interpol dan ook over ‘romance baiting’, wat eigenlijk een veel duidelijkere benaming is voor het type scam. Interpol publiceerde een YouTube-video waarin de organisatie nieuwsorganisaties aanspoort om de nieuwe term te gebruiken. Zelf ging de organisatie ook door de archieven. The Register zag hoe persberichten retroactief aangepast werden. Overal, behalve in het pdf-archief, werd de term ‘pig butchering’ vervangen voor het nieuwe ‘romance baiting’. Daarover zegt de internationale politie-organisatie dat de term aangepast werd “in december 2024 om onze terminologieverandering, die focust op de menselijke impact van dit misdrijf en respect toont aan slachtoffers die vaak emotionele en financiële schade leden, te reflecteren”.

Term afkomstig van criminelen

De term ‘pig butchering’ is bovendien afkomstig van de cybercriminelen. Zij zien hun slachtoffers als ‘varkens’ die eerst vetgemest moeten worden voor ze naar de slachting kunnen. In dit geval betekent het dat een vertrouwensband wordt opgebouwd. Cybercriminelen bouwen vaak een romantische relatie of vriendschap op en vertellen tussen de lieve berichtjes door hoeveel geld ze verdienen met cryptovaluta, of dat ze zelf een flinke som geld nodig hebben om uit onverwachte problemen te geraken. Door vertrouwen op te bouwen, hopen de cybercriminelen dat hun slachtoffers de gevraagde bedragen daadwerkelijk overschrijven.

Dat slachtoffers niet meer gelijkgesteld worden aan varkens in de benaming van het misdrijf, moet ervoor zorgen dat zij niet opnieuw gekwetst worden door berichtgeving. Uiteindelijk is de bedoeling om dit type criminaliteit meer in het nieuws te krijgen zonder dat er negatieve gevolgen aan vasthangen voor slachtoffers.

cybercriminaliteitdatingfraudeinterpolromance bating

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken