Netflix krijgt Europese privacyboete die vijf jaar in de maak was
Noyb diende in 2019 een reeks ‘strategische’ privacyklachten in tegen techgiganten zoals Apple, Amazon, Netflix en YouTube. Na jaren waarin de klachten op behandeling lagen te wachten, heeft de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) woensdag uitspraak gedaan in de zaak die Noyb aanspande tegen Netflix. De toezichthouder geeft Noyb hierin grotendeels gelijk: de manier waarop Netflix consumenten tussen 2018 en 2020 informeerde over hun privacyrechten voldeed niet aan de Europese GDPR-wetgeving.
Onvoldoende geïnformeerd
De AP stelt dat Netflix’ privacybeleid onvoldoende duidelijk maakte wat er met de verzamelde gegevens gebeurde, zoals e-mailadressen, betaalgegevens en kijkvoorkeuren. Klanten die om inzage in hun gegevens vroegen, kregen daarnaast te weinig informatie over welke gegevens precies waren verzameld. Op basis hiervan oordeelt de AP dat Netflix Europese privacyregels heeft overtreden.
Voor deze overtredingen legt de AP Netflix een boete van 4,75 miljoen euro op. Dit bedrag is relatief klein in verhouding tot de jaaromzet van de streaminggigant, die in 2023 ongeveer 32,1 miljard euro bedroeg. Of de boete definitief wordt, is nog onzeker, aangezien Netflix tegen de boete in beroep is gegaan. Hierdoor laat de definitieve uitspraak van de AP nog op zich wachten.
‘Uitspraak schiet tekort’
Hoewel Noyb de uitspraak van de AP verwelkomt, vindt de organisatie deze niet volledig. “Het bedrijf slaagde er niet eens in om een volledige kopie van de gegevens van de aanvrager te verstrekken,” stelt Noyb over de streamingdienst. Dit zou verder gaan dan de onvolledige informatievoorziening die de AP in zijn uitspraak heeft aangekaart. De privacyorganisatie zegt de uitspraak momenteel te analyseren: ook noyb kan een vervolgverzoek indienen bij de AP om de zaak nogmaals te bekijken.
Hoewel er nu een uitspraak is in de zaak tegen Netflix, zijn de klachten van Noyb tegen onder andere Amazon, Apple, Spotify en YouTube nog niet behandeld. Het is nog niet bekend wanneer Europese privacytoezichthouders uitspraak doen in deze zaken.