Europese Commissie zet Apple onder druk om iOS open te stellen
Europese regelgeving zoals de DSA en DMA is erop gericht om het speelveld van technologiebedrijven wat gelijker te maken. Eerder moest Apple de iPhone al openstellen voor appwinkels van derde partijen. Ook de verplichting voor betalingen om langs de App Store te gaan, werd geschrapt door de wetgeving. De Europese Commissie publiceerde een document waarmee het opnieuw druk zet op Apple om iOS wat meer open te stellen, zodat de software beter samenwerkt met Android.
In het document zet de Europese Commissie een aantal stappen uiteen die Apple kan ondernemen om beter te gaan samenwerken met het aanbod van andere fabrikanten. Enkele van die voorstellen houden in dat Apple iPhone-specifieke functies moet openstellen voor andere telefoons. Denk daarbij aan functies zoals AirDrop en AirPlay, die momenteel enkel op iToestellen werken. Als Apple de veranderingen doorvoert die de commissie vraagt, dan wordt het mogelijk om makkelijk bestanden over te zetten van Android naar iOS en omgekeerd, zonder daarvoor een externe app te gebruiken.
De aanbevelingen gaan echter verder. Hardwarespecifieke functies van de AirPods en de Apple Watch zouden helemaal niet apparaatspecifiek mogen zijn. Alles wat de nieuwste AirPods kunnen als ze aan een iPhone verbonden zijn, moet ook mogelijk zijn voor oortjes van andere fabrikanten. De EU stelt bijvoorbeeld voor dat slimme horloges die niet van Apple zijn toegang krijgen tot de notificaties én de mogelijkheid krijgen om daarmee te interageren. Momenteel kan dat namelijk alleen met een Apple Watch.
‘Slecht voor privacy’
Apple is niet blij met de voorstellen. Het bedrijf publiceert een paper waarin het stelt dat de voorstellen van de commissie slecht zijn voor de privacy van gebruikers. “Als Apple al deze verzoeken zou inwilligen, dan zouden Facebook, Instagram en WhatsApp het mogelijk maken voor Meta om alle berichten en e-mails op het apparaat van een gebruiker te lezen, alle telefoongesprekken te zien, elke app die gebruikt wordt te tracken, foto’s te scannen, bestanden en kalenderevenementen bekijken, alle wachtwoorden te verzamelen en meer”. Dat de meldingen niet zomaar toegankelijk zijn, heeft volgens Apple dus een goede reden.
Of daar iets van aan is, zal later blijken. Indien Apple geen gevolg geeft aan de verzoeken van de Europese Commissie, volgt er begin 2025 een formeel onderzoek. Afhankelijk van de resultaten van dat onderzoek, kan non-compliance het bedrijf duur komen te staan. Op het niet navolgen van de Europese regelgeving staan boetes die oplopen tot 10% van de wereldwijde jaaromzet.