Telegram bereikt winstgevendheid: ruim 1 miljard dollar omzet
Telegram-oprichter Pavel Durov stelt dat de winstgevendheid van Telegram te danken is aan het Premium-abonnement. Dit abonnement, geïntroduceerd in 2022, biedt gebruikers toegang tot extra functies, zoals hogere downloadsnelheden, exclusieve Premium-stickers en geavanceerde chatbeheeropties. In België en Nederland bedraagt de prijs van het abonnement 5,49 euro per maand, of 3,33 euro per maand bij een jaarabonnement. Inmiddels hebben ruim 12 miljoen gebruikers zich geabonneerd op het Premium-abonnement, wat volgens Durov (onder andere) heeft geleid tot een jaaromzet van ruim 1 miljard dollar.
Een deel van deze omzet heeft Telegram gebruikt om zijn schuldenlast in de vorm van obligaties te verminderen. De afgelopen vier jaar heeft het bedrijf naar eigen zeggen ongeveer 2 miljard dollar aan schulden opgebouwd. Hiervan is nu een “aanzienlijk” deel afgelost. Ondanks deze aflossingen beschikt Telegram nog steeds over voldoende financiële middelen; het bedrijf verwacht 2024 af te sluiten met een kasreserve van meer dan 500 miljoen dollar. Daarnaast bezit Telegram aanzienlijke crypto-assets, die niet zijn meegenomen in de eerder genoemde bedragen.
Durov benadrukt dat Telegram geen concessies zal doen aan de (privacy)rechten van zijn gebruikers. Ook nu het bedrijf winstgevend is, blijft privacy de hoogste prioriteit. Daarnaast onderzoekt Telegram steeds meer mogelijkheden om creators te ondersteunen. Zo introduceerde het bedrijf dit jaar het Affiliate Platform, waarmee het advertentie-inkomsten deelt met creators. Creators kunnen ook verdienen aan betaalde content in kanalen, en er is een Mini Apps-appwinkel gelanceerd waarin kleine spellen kunnen worden uitgebracht.
Beursgang in zicht
Nu Telegram winstgevend is, lijkt een beursgang een stap dichterbij. Pavel Durov gaf eerder dit jaar aan dat de chatdienst zich voorbereidt op een beursgang, al liet hij in het midden wanneer dit precies zou gebeuren. Volgens bronnen bekend met de plannen zou een beursgang plaatsvinden zodra Telegram winstgevend werd en de marktomstandigheden gunstig zijn.
Hoewel Telegram financieel succes behaalt, staat het platform ook onder druk vanwege aanhoudende kritiek op het moderatiebeleid. Het huidige beleid schiet volgens experts tekort in het opsporen en bestrijden van criminele activiteiten. Bovendien worden er regelmatig extremistische en terroristische boodschappen verspreid via Telegram. In september kondigde de chatdienst extra maatregelen aan om dit soort content aan te pakken. Zo zou problematische inhoud niet langer zichtbaar zijn via Telegram Search.