Apple schikt na ‘spionage’ door onbedoelde Siri-opnames
Het bedrijf bedrijf zou de gesprekken bovendien gebruikt hebben voor het trainen van Siri, zonder expliciete toestemming, aldus de aanklagers. De zaak kwam aan het licht na onthullingen in 2019 dat gevoelige gesprekken onbedoeld werden vastgelegd door Siri-activeringen.
Compensaties en nieuwe richtlijnen Siri
Volgens de schikking kunnen gebruikers die tussen 2014 en 2024 een Siri-compatibel apparaat hebben gebruikt, aanspraak maken op een deel van de compensatie. Apple moet ook alle Siri-opnames die vóór oktober 2019 zijn verzameld verwijderen en nieuwe richtlijnen opstellen over hoe spraakdata wordt gebruikt. Gebruikers krijgen voortaan de mogelijkheid om expliciet te kiezen of hun gegevens mogen worden gebruikt om Siri te verbeteren.
Apple bekent geen schuld
Deze zaak volgt op soortgelijke incidenten bij Amazon en Google, waarbij ook onbedoelde opnames openbaar werden. Apple erkent geen schuld met de schikking, maar voorkomt hiermee een mogelijke rechtszaak die tot 1,5 miljard (!) dollar had kunnen kosten, op basis van de Amerikaanse Wiretap Act (afluisterwet). De onthullingen in 2019 leidden destijds tot publieke verontwaardiging, vooral omdat gebruikers zich er niet van bewust waren dat Siri hen mogelijk afluisterde. Apple hield echter al sinds 2013 een beleid aan waarin Siri-data twee jaar wordt bewaard en na zes maanden geanonimiseerd. Dat beleid was tot nu toe geen erkenning van het verzamelen van onbedoelde opnames.
Hoewel Apple hiermee de kwestie juridisch lijkt te hebben afgehandeld, toont deze zaak dat we alert moeten blijven in het spanningsveld tussen privacy en technologie.