België koploper in opvragen gebruikersdata bij Telegram
Telegram maakt er geen geheim van dat het liever zo min mogelijk gebruikersdata overhandigt aan overheden. De chatdienst zegt hiermee de privacy van zijn gebruikers te beschermen. Deze houding levert geregeld kritiek op van overheden, die juist steeds meer gegevens willen opvragen nu de populariteit van de chatdienst toeneemt. Oprichter Pavel Durov werd in 2024 zelfs opgepakt door de Franse autoriteiten. Het beleid van Telegram zou Durov ‘medeplichtig’ maken aan misdrijven die via Telegram worden gepleegd. Na verhoor werd de topman alsnog vrijgelaten.
Nadat Durov van de zomer werd vrijgelaten, heeft het bedrijf zijn beleid omtrent het delen van gebruikersdata aangepast, wat leidde tot een forse toename van goedgekeurde aanvragen, schrijft TechCrunch. Dit blijkt ook uit gegevens van Human Rights Watch-technoloog Etienne Maynier en onderzoeker Celso Bessa, die via GitHub een gecrowdsourcete lijst van dataverzoeken bijhouden. Hieruit blijkt dat er vanaf het derde kwartaal aanzienlijk meer verzoeken zijn afgehandeld.
België als koploper
Uit de gegevens blijkt dat Belgische autoriteiten relatief gezien de meeste aanvragen indienen per miljoen inwoners. Ook qua absolute aantallen staat België relatief hoog in de ranglijst: op de zevende plek, met 223 verzoeken en 594 betrokken gebruikers. Frankrijk volgt wat relatieve aantallen betreft op de tweede plaats, met 13,42 verzoeken per miljoen inwoners en een totaal van 893 verzoeken (2.072 accounts).
De top van absolute aantallen wordt aangevoerd door India (14.641 verzoeken over 23.535 accounts), gevolgd door Duitsland (945 verzoeken over 2.237 gebruikers) en de Verenigde Staten (900 verzoeken over 2.253 accounts).
Welke data wordt opgevraagd?
Via deze verzoeken kunnen autoriteiten Telegram vragen om IP-adressen en telefoonnummers vrij te geven. Zulke gegevens worden doorgaans gebruikt in strafzaken, bijvoorbeeld om strafbare activiteiten via Telegram te onderzoeken, maar ook om gebruikers op te sporen. Het duurt vaak enkele maanden voordat een verzoek wordt afgehandeld.