“Elon Musk verdiende 150 miljoen dollar door laattijdig aangeven Twitter-aandelen”
Volgens de SEC heeft Musk zijn aangifte van de aankoop van Twitter-aandelen 11 dagen na de wettelijke deadline ingediend. De wet verplicht investeerders om hun aandelenportefeuille openbaar te maken wanneer zij meer dan 5 procent van een bedrijf in bezit hebben. Door de vertraging kon Musk extra aandelen kopen, zonder dat andere investeerders wisten dat hij bezig was zijn belang in Twitter te vergroten.
“Gedurende de periode waarin Musk zijn eigenaarschap openbaar had moeten maken, maar dit niet deed, kocht hij voor meer dan $500 miljoen extra aandelen van Twitter. Hierdoor betaalde Musk kunstmatig lage prijzen, terwijl het grote publiek niet op de hoogte was van zijn eigenaarschap en investeringsdoelen. In totaal onderbetaalde Musk Twitter-investeerders met meer dan $150 miljoen”, aldus de SEC in de aanklacht.
Andere investeerders benadeeld
Investeerders die tijdens deze periode Twitter-aandelen verkochten, deden dit tegen lagere prijzen, wat volgens de SEC leidde tot aanzienlijke financiële schade.
Het is niet de eerste keer dat Musk en de SEC slaags raken. De Teslabaas zou eerdere onderzoeken hebben vertraagd en verwikkeld zijn in een langdurige juridische strijd met de toezichthouder. In een recente brief beschuldigde Musks advocaat, Alex Spiro, de SEC van “zes jaar van intimidatie” en hij gaf aan dat Musk een schikkingsvoorstel had geweigerd.
Andere juridische uitdagingen
Naast de SEC-klacht ziet Musk ook een collectieve rechtszaak van Twitter-investeerders en een onderzoek van de Federal Trade Commission (FTC) tegemoet. Toch is het onduidelijk hoeveel impact de nieuwe klacht zal hebben. SEC-voorzitter Gary Gensler staat op het punt af te treden, aangezien president Donald Trump binnenkort wordt geïnaugureerd.
In een reactie aan The New York Times noemde Spiro de SEC-klacht “een kleinschalige, triviale aanklacht” en een “erkenning dat de SEC geen echte zaak heeft.” X (voorheen Twitter) heeft niet rechtstreeks gereageerd op de rechtszaak.